Kistelek

2023.10.09. 16:06

Ünnepelt a 70 éves Árpád Fejedelem Gimnázium - Galéria

Az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum elődjét 1953-ban alapították Kisteleken, vagyis idén 70 éves. Mégsem nyugdíjaskorú, ahogy telnek az évek, egyre fiatalodik, fejlődik, újabb és újabb szakokkal csábítja a diákokat falai közé, közösségébe, amely egy igazi nagy család – hangzott el a hétfői ünnepségen.

Imre Péter Géza

Szép, megható megnyitóval kezdődött az Árpád gimnázium jubileumi hete. Fotó: Imre Péter

A 70 éves intézmény születésnapi ünnepségére, a jubileumi hét megnyitójára Szegedről is érkezett egy kisebb csapat egykori diák busszal. Tóth Gabriella igazgatónő köszöntőjében megemlítette, hogy az iskola históriájában a 3-as végű évszámok nagy szerepet játszottak: 1953.ban alapították, 1963-tól működik mostani helyén, 1973-ban keresztelték Árpádra és 2013-tól lett katolikus fenntartású.

Nem tudjuk, mi a jobb, iskolát ünnepelni, vagy iskolába járni. Döntsék el a diákok

 – kezdte tréfás kérdéssel beszédét Antal Imre plébános. Azzal folytatta: bízik benne, még több sikeres évtized vár az iskolára, mert fontos a keresztény értékek továbbadása is. 

Igazából nem az intézményt ünnepeljük, hanem az embert, a fejlődni akaró embert, tanárt és diákot egyaránt

 – mondta. 

 

Amikor születésnapra megyünk, kívül-belül ünneplőbe öltözünk

 – jelentette ki Nagy Sándor, Kistelek polgármestere. 

Büszkék vagyunk arra, hogy kisvárosunkban van gimnázium és szakközépiskola. Az iskola érzelmi kötődés is, ahová tartoztam és tartozok most is. Minden eddigi diáknak, tanárnak és itt dolgozónak köszönöm az elmúlt évtizedeket, és fontos, hogy 2013-tól az egyházzal közös cél lett a fejlődés, a fejlesztés, a folyamatos korszerűsítés

 – fejtette ki. Mivel szülinapra érkezett, hozott ajándékot: polgármesteri díszoklevelet és Árpád fejedelem emlékplakettet a 70 éves, mégis egyre fiatalabb iskolának.

Az ünnepségen felavatták a 70 éves jubileumot megörökítő emléktáblát, a suli új névtábláját, ajándékot kapott az iskola korábbi igazgatója, Ottné Gera Anna, a korábbi fenntartók képviselői, Ott József volt tanácselnök és polgármester, Nagy Sándor polgármester, és a jelenlegi, a Szeged-Csanádi Egyházmegye – 91 intézmény tartozik hozzá – nevében Antal Imre és Lipcsei Imre főigazgató. Utóbbi mondta: – Hetven évvel ezelőtt nagyot álmodtak Kisteleken, és az alapítás óta folyamatosan változik, fejlődik az iskola. Ehhez hoztam ajándékba 5 millió forintos informatikai fejlesztést, amelynek része a nemsokára megérkező két nagyméretű okostábla.

A jubileumi évkönyvet a suli egykori diákja, a balástyai könyvtár vezetője, Kocsisné Benkő Beáta mutatta be, személyes emlékekkel fűszerezve szavait. A iskola előtti megnyitó pár méterrel arrébb a már 2-3 éve álló Szent Margit szobor hivatalos avatásával folytatódott és zárult. Előtte derültséget keltett, amikor az igazgatónő elköszönt a műsorban szereplő diákoktól, mert vissza kell térniük a tantermekbe. Hiába, az élet megy tovább.

A nagy család

A megnyitón többször elhangzott: az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum közössége nagy család. Az egyik diák is azt írta kérdésre válaszolva a jubileumi évkönyvbe: azért a legjobb érzés az ÁFG-be járni, mert „egy nagy család vagyunk”. Erre jó példa a csengelei alpolgármester Tóth Tibor, ő, a felesége, a lánya és a fia is az Árpádban érettségizett, ráadásul ő egyidős a gimnáziummal, 70 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában