A kép mindig beszél hozzánk

2023.10.10. 16:15

Zsűrizték a 29. Alföldi Fotószalon pályamunkáit

Az immáron 29. Alföldi Fotószalon pályázatára beérkezett képanyagot zsűrizte egy neves fotóművészekből álló háromtagú szakmai bizottság. A nagy múltú, még 1980-ban indult seregszemle vonzereje, hogy ide csak valódi, kézzelfogható képekkel pályázhatnak.

Darók József

Az Alföldi Fotószalonon nem digitális formában zsűrizik a képeket. Fotó: Darók József

Az ifjúsági házban zajlott szokásosan a beérkezett képanyag kiválogatása a kiállításra.

61 szerző 278 műve érkezett be a pályázatra, ez a szám jelentősen nem változott az előző évekhez képest 

– árulta el lapunknak Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetője. Mint mondta, sok új szerző jelentkezett, de vannak olyan fotóművészek is, akik már sok éve szerepelnek az Alföldi Fotószalonon és más rendezvényeiken. A zsűri inspirálta sokukat arra, hogy nagyon komoly, átgondolt anyagokat készítsenek el, hiszen Fiala de Gábor, Herendi Péter és Minyó Szert Károly a szakmai tudásukkal, kicsit elvont képi világukkal másként értékelik ezeket a képeket. 

Sokan szerepelnek a helyi fotókörből is, persze, titkosan, névtelenül zajlik a zsűrizés.  

Fotó: Darók József

Jól haladtak a válogatással a szakmai ítészek. 

Nemcsak az alkotó vénánkat hoztuk magunkkal, hanem a befogadóit is, és kicsit a bennünk rejlő művészettörténész is megszólal, és az segít abban, hogy az anyag sokszínűségét, nagyszerűségét átérezzük. Ezzel együtt aztán kemény szívűnek is kell lennünk, hogy a megfelelő minőség jusson a falakra 

– mondta Minyó Szert Károly.

90 körüli darabszámra szűkítjük az anyagot, ennyi alkotás kerülhet majd a tárlatra

 – tette hozzá Herendi Péter.

A kép akkor jó, ha van üzenete, és ahhoz még egy megfelelő technika is társul, amitől egyedi lesz, abból lesznek a díjazottak. A kép mindig beszél hozzánk, nézzük, és megszólít minket, olyan, mint egy párbeszéd a készítő és a befogadó között 

– fogalmazta meg Gábor. 

A szentesi pályázatok sajátossága, hogy ide valódi, nyomtatott képekkel lehet pályázni. A kép csak így működik, onnantól, hogy a digitális térbe kikerül, nehéz kezelni, hogy azt ne tudják máshol, a világ másik felén reprodukálni egy nyomtató segítségével, és annyira más, ha egy kép csak önnön valójában, egy-egy példányban létezik, letéve, megfogva, színe, szaga, anyaga van egy képnek, osztotta meg gondolatait a zsűri. 

A kiválasztott képekből október 28-án, 15 órakor nyílik kiállítás a Tokácsli Galériában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában