Szegedi egyetemi hírek

2023.11.04. 11:00

Akadémiai kitüntetést kaptak a szegedi professzorok

A Szegedi Tudományegyetem két professzora is rangos kitüntetést vehetett át a Magyar Tudomány Ünnepének szegedi megnyitóján.

Koós Kata

Eötvös József-koszorúval méltatták Szajbély Mihály irodalomtörténészt. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Eötvös József-koszorúval tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Szajbély Mihályt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar professor emeritusát. Méltatásában elhangzott, hogy a 18., 19. és 20. századi magyar irodalom fontos életműveinek beható értelmezése és magyarázatos szövegkiadása, a korszak irodalomszemléletének, értékrendjének, sajtó- és médiatörténetének feltárása, egy modern műfaj – a hangjáték – sajátosságainak elemzése, valamint a vajdasági kortárs magyar irodalom gondozása terén végzett különösen értékes munkája, könyvei, szervezői és pedagógiai tevékenysége elismeréseként ítélték a díjat az irodalomtörténésznek. 

Máthé Imre, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet professor emeritusát szintén Eötvös József-koszorúval tüntette ki az MTA elnöksége. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Máthé Imrét, a biológiai tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet professor emeritusát szintén Eötvös József-koszorúval tüntette ki az MTA elnöksége. Laudációjában elhangzott, a gyógynövény-hatóanyag kutatása terén nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerést kiváltó tevékenységéért, a hazai flóra kémiai diverzitásának megismeréséhez hozzájáruló, igényes kemotaxonómiai hatóanyag-produkció értékeléseiért, széles körű és eredményes nemzetközi kutatási és oktatási együttműködéséért, a Szegedi Egyetem Farmakognóziai Intézet oktatási spektrumának kiszélesítéséért, elmélyítéséért, iskolateremtő tevékenységéért, valamint példamutató szakmai és közéleti aktivitásáért kapta meg az elismerést.

A kitüntetéseket Freund Tamás, az MTA elnöke, Erdei Anna, az MTA főtitkár-helyettese és Kollár László, az MTA főtitkára adta át a Magyar Tudomány Ünnepének nyitórendezvényén a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a díjazottaknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában