Helyi kultúra

2023.11.06. 19:00

Böllérfesztivált rendeznek Balástyán

Imre Péter Géza

Az egész települést megmozgatja a rendezvény. Archív fotó: Illin Klára

A hétvégén rendezik meg Balástyán, a rendezvénytéren a 22. böllérfesztivált, a szombat esti bált pedig a rendezvényházban. Eddig egy esemény maradt el korábban a koronavírus-járvány miatt – tudtuk meg Kiss József főszervezőtől.

Baráti beszélgetéskor jött az ötlet, jó lenne ilyet rendezni, hiszen a környékbeli településeken már tartottak hasonlókat, és mindegyik jó hangulatú volt. Jöttek a különböző programjavaslatok, és sikerült megszervezni az elsőt, amelyen például Gregor József és Vajda Júlia lépett fel, énekelt csodálatos áriákat. Az elsőre sertéseket ajánlottak fel, találkoztak a fiatalok és az idősek, utóbbiak megmutatták a fatüzelésű pörzsölő használatát

 – idézte fel József.

Archív fotó: Illin Klára

A böllérnapból fejlődött ki a kétnapos fesztivál, amely a pénteki disznósirató délutánnal indul idén is, tábortüzekkel, szalonnasütéssel, közben a Vigadó Együttes ad műsort, a sztárvendég 18 órától Feke Pál lesz. Másnap a program 8 órakor kezdődik, az ágyúszó után Ujvári László polgármester, Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője és Kiss József köszöntőjével. Ahogy utóbbi fogalmazott, többen már 6-7 órakor ott vannak, és 8-ig megteszi a hatását a fogópálinka. Ez disznóvágásokon a böllérek bátorítását szolgálja – magyarázta.

A disznókat a fesztiválra leszúrva hozzák, nem a rendezvénytéren sivalkodnak majd. A köszöntők után startol a kolbásztöltő – helyi diákok is részt vesznek rajta –, a főző- és a süteménykészítő verseny, és a pálinkamustra megnyitója. Fél 10-től több gyerekműsor szerepel a programban, annyi fiatal jön el, hogy gyereknapnak is beillik a fesztivál, és testvértelepüléseink is műsorral érkeznek 

– mondta Kiss József. Hozzátette, a szombati sztárvendég 13 órától a Sógorok Együttes, de a zsűrit is neves szakemberek, igazi sztárok alkotják.

Lesz még húsipari és sajtkészítő cégek vására, termékeik kiállítása, vásári forgatag, frissensültek, italok, valamint Vörös Zoltán bohóc és párja is várja a gyerekeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában