Olyanok voltak, mint a szárnyas angyalok...

2023.11.08. 17:00

Nemzeti emlékezet ötvenhatról az Emlékpontban

Tábori Szilvia

Archív Fotó: Kovács Erika

Olyanok voltak, mint a szárnyas angyalok... címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc emblematikus helyszínét idézik meg egy beszélgetés keretében a legendás Pongrátz-testvérek visszaemlékezésein keresztül november 9-én, csütörtökön 17 órától. Az eseménynek a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató vásárhelyi közgyűjtemény, az Emlékpont ad helyet.

Az 1956-os forradalom harcaiban hat Pongrátz fiú vett részt, akik tevékenyen, életüket kockáztatva küzdöttek a magyar szabadságért a szovjet tankokkal szemben is. 1956 október végén Gergelyt választották meg a Corvin-köziek parancsnokának. Az Üllői út és a nagykörút sarkán lévő helyszín stratégiai jelentőségű harcászati pont volt akkor.

„A forradalom kitörésének híre a hényelpusztai állami gazdaságban ért, ahonnan október 24-én reggel indultam Budapestre, mert éreztem, hogy testvéreim is részesei a felkelésnek. Tudtam, hogy mellettük van a helyem. A Corvin közbe október 25-én hajnalban kerültem, ahol bajtársaimmal és testvéreimmel én is részese lettem azoknak a harcoknak és tárgyalásoknak, amelyek a forradalom győzelméhez vezettek” – írta a Pongrátz Gergely a Corvin köz – 1956 című önéletrajzi könyvében. A november 4-ei szovjet invázió után ezen ellenállási góc volt az egyike azon helyszíneknek, amelyek legtovább kitartottak; bár a totálisan szétlőtt névadó moziból ötödikén az ellenállók távoztak, harcaikat más csoportokkal együtt még napokon át folytatták.

A Pongrátz-családnak az 1956-os forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről szóló beszélgetésen Kozma Huba tanár, muzeológus, valamint ifj. Pongrátz Ernő, a Pongrátz-testvérek amerikai hagyatékának megőrzője és visszaemlékezéseinek megörökítője vesznek részt. Az Emlékpont csütörtök esti rendezvényének házigazdája Nahimi Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója lesz.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában