Szegedi hírek

2023.12.13. 11:30

Papp Gyulát és Mohai Tamást díjazták – Fotók

Koós Kata

A hazai rocktörténet legendái koncertet is adtak a No Milk Today pubban. Fotó: Török János

A billentyűk és a húrok mestere érkezett kedden Szegedre, és adott koncertet a No Milk Today pubban. Hangszerek és legendák virtuóz dallam-párbeszédének lehetett tanúja a lelkes közönség, akik katartikus ovációval ünnepelték Papp Gyulát és Mohai Tamást.

2017-ben Sipos Zoltán orvos-zenész és Józsa Gábor éremművész alapította meg az LGT egykori gitárosának emléket állító, nevével fémjelzett Barta Tamás emlékérem kitüntetést. Idén két zenészt méltattak a rangos díjjal. A Faxni együttessel ismertté vált, majd a hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos  formációjában játszott Mohai Tamást, valamint Papp Gyulát, aki többek között a Mini, a Skorpió, a Diamit, a Kormorán és a P. Mobil billentyűse is volt.

Az est házigazdája a hagyományokhoz híven Pleskonics András, a szegedi egyetem rocktörténet kurzusának atyja volt, aki a díjátadás előtt Barta Tamáshoz fűződő kapcsolatukról faggatta a díjazottakat. Elmondták, mindketten személyesen ismerték a tragikus sorsú gitárost. Papp Gyula óriási szerencseként idézte fel, hogy már a hetvenes években vagy az Illés vagy az LGT előzenekaraként járhatta az országot a Mini együttessel. Barta Tamással nem csak zenei-szakmai, de baráti kapcsolatban álltak. Olyannyira, hogy Barta még cigarettájával is megkínálta, amit Papp Gyula elmondása alapján még saját barátnőjének sem ajánlott fel.

Mohai Tamás egy hónappal fia, Syl Mohai után vehette át a Barta Tamás emlékérmet, aki a díj ifjúsági kategóriáját nyerte el elsőként.

Mint öreg fater, felháborítónak tartom, hogy a gyerekem előbb kap egy díjat. Büszke apaként viszont végtelenül örültem, és annak is, hogy egyáltalán ebbe a körbe tartozhatok

 – vallotta meg mosolyogva Mohai Tamás.

Forrás: DM

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában