Makó

2024.01.21. 17:15

Kossuthtal ünnepelték a kultúra napját - Galéria

Szabó Imre

A felújított alkotás a makói múzeum emeleti képtárának ékessége lett. Fotó: Szabó Imre

A Magyar Kultúra Napját Makó azzal köszöntötte, hogy a város múzeumában vasárnap délután átadták Csikós Miklós restaurált Kossuth-festményét. Ünnepi beszédet Farkas Éva Erzsébet polgármester, köszöntőt Szikszai Zsuzsanna igazgató mondott, az alkotást Nagy Imre nyugalmazott múzeumigazgató mutatta be, miután Mezei József művésznövendék és Benkő Zoltán művésztanár muzsikált a közönségnek. 

Mint elhangzott, az intézmény 2022-ben 2,5 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi-emlékévhez kapcsolódó pályázatán az 1955-ből fennmaradt Kossuth-festmény restaurálására. A munkálatokat a makói születésű, most Felsőgödön élő Juhász István festőművész-restaurátor és felesége, Juhász-Boldizsár Dóra végezte el. A kép keretezésével a makói önkormányzat is támogatta a múzeumot. 

A festmény alkotója, Csikós Miklós 1913-ban Hódmezővásárhelyen született. Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődő festészetével az alföldi hagyományok átörökítésében vállalt jelentős szerepet. A 280-szor 180 centiméteres alkotást 1955-ben készítette el az akkori makói városvezetés megrendelésére – vásznát két darabból varrták össze. Nagy Imre véleménye szerint azért érdemel figyelmet, mert kissé eltér a hagyományos egész alakos Kossuth-ábrázolásoktól: kardjának nagy részét palást takarja, kezében papírtekercs látható, azaz Kossuth szellemiségére helyezi inkább a hangsúlyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában