Szegedi hírek

2024.01.05. 14:00

Mecénásokat keres a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Magasra emelte a lécet tavaly a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata a Bábszínházi Világtalálkozó keretében megrendezett Tengerhab Gyereknap programjával. Kiss Ágnes igazgató lapunknak elmondta, szívesen látnák viszont a külföldi vendégelőadókat a napfény városában. Ennek megvalósításához azonban mecénásokra van szüksége az intézménynek.

Koós Kata

Kiss Ágnes elmondta, kreativitásból, lendületből és motivációból nincs hiány a társulatban. Fotó: Török János

A legtöbb szegedi kulturális intézményhez hasonlóan a Kövér Béla Bábszínházban is két hónapos bezárással kezdődött a tavalyi esztendő. Éppen ezért az izgalmas jelzővel összegezte Kiss Ágnes igazgató az intézmény elmúlt évét. 

Az izgalmasnak van pozitív és negatív oldala is. Mindig egy kis félelem is kapcsolódik hozzá, amit az év első két hónapjában tapasztaltunk. Viszont sikerült megoldást találnunk, a bábszínház szolgálati lakásának nappalija ugyanis éppen akkora, mint a színpad. Így az Egy kupac kufli előadásunk premierjére fel tudtunk ott készülni

 – idézte fel a tavalyi év egyik legsikeresebb, új produkciójának rendhagyó próbafolyamatát. 

Az ürömnél azonban jóval több örömben volt része az óévben a szegedi bábművészeknek. A legnagyobb izgalmat és sikert a Színházi Olimpia keretében rendezett Bábszínházi Világtalálkozó megvalósítása okozta a társulatnak. Számos neves, külföldi bábművész varázsolta el a szegedi közönséget. A találkozó csúcspontja a Tengerhab Gyereknap volt a Móra parkban. 

Óriásit vállaltunk és teljesítettünk. Rekordot döntöttünk mind az előadás-, mind a nézőszám tekintetében. A közönség visszajelzései nagyon pozitívak voltak, sokan máig emlegetik az élményeket 

– mondta el Kiss Ágnes. Kitért arra is, hogy a világtalálkozó számos új, nemzetközi kapcsolatot eredményezett a szegedi bábszínháznak, amely társulatokat szívesen látnák viszont a napfény városában. A lehetőségek tárháza felettébb gazdag, a megvalósulásnak csak az anyagiak szabhatnak határt. 

Ezt saját költségvetésből nem tudjuk kivitelezni. A minisztériumi és az önkormányzati támogatás pedig behatárolt. A Szegedi Szabadtér Játékokra szokás mondani, hogy a város nyarának fénypontja. Úgy gondolom, hogy minőségben, kínálatban a tavalyi Tengerhab Gyereknap fénye is ugyanolyan erős volt tavasszal. Ahhoz, hogy ezt megismételhessük, kreativitásból, energiából, vágyból, motivációból a társulatban nincs hiány. Éppen ezért szeretnénk a városhoz kötődő cégekkel felvenni a kapcsolatot, akik szívesen támogatnák a következő generáció kulturális gyarapodását 

– részletezte az igazgató. 

A nyár legnagyobb durranása a SZINkópé Fesztivál volt, tavaly a bábszínházban és az épület előtt zajlott a móka. Kiss Ágnes elmondta, idén ismét az újszegedi Liget fái között alakítják ki a gyerekparadicsomot, ott éledhet majd a mese, csendülhet a muzsika, csilingelhet a gyerekkacaj július 20-án és 21-én. Az elővételes, kedvezményes jegyek értékesítését már megkezdték. 

A legközelebbi bemutató a bábszínházban a Budapest Bábszínház fődramaturgja, a szegedi származású Gimesi Dóra díjnyertes, A macskaherceg kilencedik élete című meséje lesz. 

Ha Molnár Ferenc Liliom színdarabját átfordítanánk gyerekmesére, akkor Gimesi Dóra történetét kapnánk. Vannak benne a szegedieknek ismerős elemek, mint a Mátyás tér gesztenyefái vagy a tiszai szél. Nagyon erős szerelmi történet. Két színész játssza tengernyi bábbal: Spergel Anna bábszínész és a Szegedi Nemzeti Színházból érkezik hozzánk Poroszlay Kristóf, aki a címszerepet fogja alakítani

 – mondta el az igazgató a készülő előadásról, amelynek február 4-én lesz a premierje. 

Márciusban a csöppségeket várják majd a kamaraterembe, ahol a zene kapja a főszerepet. Az Egyesült Államokban született Danny Bain zenész-mesemondó, valamint Spergel Anna és Presits Tamás színészek készülnek különleges muzsikával a legkisebbeknek. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában