Könyvajánló

2024.02.10. 08:20

Könyvajánló: Pamela Binnings Ewen: Émilienne

Timár Kriszta

A Coco Chanel életéről írt regénye után, mely precíz részletekkel keltette életre a második világháborús Párizst és tárta fel Chanel jellemének egyre komplexebb alakulásait, a szerző újabb kultikus nőalak történetét meséli el. Ezútal Párizs legkívánatosabb nőjének, a Folies Bergère sztárjának életét ismerheti meg könyvéből az olvasó. A kötet azonban annyiban kötődik Chanelhez, hogy barátnőjének életét dolgozza fel. 

 

Az első világháború előtti évek Párizsában Émilienne volt a legszebb nő, aki után minden szív dobogott. Kislánykorában szegény sorban nevelkedett a Montmartre-on, de világéletében vonzották a nagyváros tündöklő fényei. Hamarosan a legnépszerűbb varieté, a Folies Bergère sztárja lett. A párizsi varieté igen nagy népszerűségnek és hírnévnek örvendett az 1890-es évektől. A Folies Bergère kiszolgálta a közönség igényeit. A műsorokat bonyolult viseletek jellemezték, ugyanakkor a nők gyakran meztelenül léptek fel. Itt táncolt egy szál banánszoknyában Josephine Baker, megteremtve az erotikus színpadi tánc kultúráját.

Émilienne királyok, hercegek szeretője lett, és egész Európa egyetértett abban, hogy ő a leggyönyörűbb. A boldogság azonban hamar elillan, a szépség és fiatalság törékeny kincs. Hová lesz a szerelem? A háború előszelétől borongóssá váló kontinensen Émilienne ifjú barátnőjének, Coco Chanelnek markáns elképzelései vannak arról, hogyan is kell túlélni e férfiközpontú világban. Émilienne a túlélésért küzd, miközben Coco csillaga egyre emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában