Szentes

2024.02.18. 10:27

Télűzés huszonharmadszor - Videó

Gólyalábasokkal, vidám maskarákkal, hangos kerepléssel és muzsikával igyekeztek messzire űzni a telet a 23. szentesi télbúcsúztatón. A biztonság kedvéért még el is égették a kiszebábot.

Darók József

Gólyalábasokat hívtak Szentesre telet űzni. Fotó: Darók József

Még az évszakhoz képest enyhe időben is megálljt kell parancsolni a hideg évszaknak, Szentesen 2002-ben indult az önkormányzat és a művelődési központ népszerű sorozata . Az egész napos programkavalkád a város apraja-nagyját kicsalta az Ifjúsági Parkba szombaton. Az ifjúsági házban délelőtt már karneváli hangulatban volt mindenki, tíz óvoda készült műsorral, majd a Csurgó Zenekar megtáncoltatta meg a családokat interaktív műsorán, aki elfáradt, az leülhetett az Együtt Nagycsaládosok Egyesület szentesi szervezete kézműves foglalkozásán. 

Fotó: Darók József 

Délután az IH melletti Gödörben a VagaBanda gólyalábasai a magasból biztatták a gyereksereget, akik egyre hangosabb kiáltással, a kezükben lévő kereplővel rásegítve űzték a telet. Vidám műsorukban volt, akit körhintaként pörgettek, aztán a gyerekek vonatozva bújkáltak át a lábukból formázott alagút alatt. 

A VagaBanda felvezetésével farsangi felvonulás haladt aztán végig a városközpontban egy nagy kört leírva. Ekkor már egy gólyalábakon járó óriásgólya is csatlakozott a menethez. 

A társulat majdnem egyidős a szentesi télbúcsúztatóval, ugyanis 2003-ban alakult. 

Azóta a Kárpát-medencében mindenhol megfordultunk

 – tudtuk meg Orliczki Mihálytól. A zsonglőr elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, van karácsonyi, húsvéti, amellett vásári komédiás és modernebb óriáscirkusz-műsoruk is. 

Fotó: Darók József

 Alapvetően fizikailag megterhelő egy ilyen előadás, de a sok fellépésünk miatt jó kondiban is vagyunk hozzá, és kiképezzük magunkat, hogy meglegyen az állóképességünk az 50 perces műsorokra

 – magyarázta.

A telet a kiszebábégetéssel búcsúztatták, egy hatalmas máglya rejtette a telet jelképező szalmabábot, melyet Szabó Zoltán Ferenc polgármester gyújtott meg, igaz, ő nem macijelmezben, mint az két évtizeden át szokás volt a városban, de róka és csontváz farkas volt mellette ötletes maskarában. A télbábú néhány perccel a máglya fellobbanása után megadta magát, égő feje a földre hullott. 

Fotó: Darók József

A látványos téltemetés közben már hangolt a színpadon Mező Misi és a ParnoGraszt, hogy félórával később belecsapjanak a húrokba egy fergeteges zenei élménnyel gazdagítva a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában