Minden korosztály saját kézzel készíthet húsvéti dekorációkat és hímes tojásokat

2024.03.25. 07:40

Kézműves programokkal és kultúrsétával készülnek az ünnepre

Húsvéti programkavalkáddal várják a családokat az alsóvárosi Napsugaras Tájház munkatársai. Nagycsütörtökön és nagyszombaton óvodásoktól a nagyszülőkig, minden korosztály számára kínálnak kézműves programokat. Nagypénteken pedig irodalmi kalandra várják a felnőtteket.

Koós Kata

A kézműves műhelyekbe látogatók többféle tojásfestési technikát is kipróbálhatnak. Fotó: MW

Tájházi kincskeresővel startol el a húsvéti előkészület jegyében szervezett programsorozat az alsóvárosi Napsugaras Tájházban. Március 28-án, nagycsütörtökön 8 és 17 óra között várják a családokat, amelyek tagjai piros tojást festhetnek többféle technikával. Az írókázás során írókában olvasztott méhviasszal mintázhatják meg a hímes tojásokat, amelyeket ezután piros festékben színeznek. A berzselés révén növényi díszítést kapnak a tojások, de a résztvevők kipróbálhatják a karcolásos technikát és akrilfestékkel is mintázhatnak. 

Kulik Melinda néprajzos muzeológus elmondta lapunknak, hogy honnan ered a piros színű tojás hagyománya. 

 Azért piros a tojás, mert a szent sírból feltámadt Jézust jelképezi, aki vérét adta értünk, amikor megváltott minket. Nagy Ilona és Lammel Annamária Parasztbibliájában egy történet is kapcsolódik a húsvéti tojás színéhez. Eszerint egy fiatal lány rohant az emberekhez a hírrel, hogy Jézus feltámadt, de nem hittek neki. Ekkor a lány kibontotta a kötényét, amiben tojások voltak, és azok rögtön pirossá váltak. A csoda hatására már mindenki elhitte, hogy valóban feltámadt Krisztus 

– fejtette ki.

A nap folyamán tojásfa és ajtódíszek, filc bárányok, nyuszik és csibék alkotására is lesz lehetőség, minden szükséges alapanyagot biztosítanak a tájházban.

Március 29-én, nagypénteken 9 és 14 órakor kultúrséta indul a tájházból Alsóváros az irodalomban címmel, amelyre felnőtteket várnak. A résztvevők Alsóváros sokszínűségével, tradícióival, kultúrkincseivel ismerkedhetnek meg neves írók és költők művei alapján, amelyekben megemlítették a településrészt. Kulik Melinda elmondta, Móricz Zsigmond révén szó lesz a szegedi papucsról és a paprikáról, Tömörkény István művein keresztül az alsóvárosi búcsúról, a Felső- és Alsóváros közti legfőbb különbségről, de azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy mi volt a tarhonyakongresszus. Gárdonyi Géza által a ferences szerzetesek múltjáról szerezhetnek izgalmas információkat, Cserzy Mihály és Mikszáth Kálmán révén pedig az egykor tömegeket vonzó alsóvárosi búcsúk világában kalandozhatnak. Regisztrálni a programra a [email protected] címen vagy a 30/501-2822-es telefonszámon lehet.

Nagyszombaton, március 30-án ismét kézműves műhellyé alakul a tájház, ahová óvodásoktól a nagyszülőkig minden korosztályt várnak. Ekkor is lehetőséget biztosítanak majd tojásfestésre és tojásfa díszek készítésére, emellett girlandokat és bábokat is alkothatnak kicsik és nagyok. 

 

Minden dekorációt el lehet készíteni könnyebb és bonyolultabb technikával, így a profiknak és az egészen fiatal vagy kevésbé jó kézügyességű, de alkotni vágyó résztvevőknek is biztosítunk lehetőséget arra, hogy dekoratív díszeket készítsenek

 – emelte ki a muzeológus. 

A tavaszi szünetben további két napon, április 3-án és 4-én szintén egész napos kézműves programokat kínálnak a gyerekeknek a tavaszköszöntés és a bábok témájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában