A kultúra (is) összeköt: remek programokkal vár a Népkerti

2024.03.06. 10:00

Lélekfogó, kvíz, zene és művészet

Rönkhajóval, ifjú vásárhelyi művésszel, helyi zenészek és szomszéd városbeli együttesek fellépésével folytatódik a tavasz a vásárhelyi Népkertiben. Jönnek sorra a kulturális és egyéb programok.

Tábori Szilvia

A Népkerti és a mindig lelkes közönsége. Fotó: Buday Dániel/Népkerti

A környékbeli ártéri erdőket is kitűnően ismeri Albert András, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őrkerület-vezetője ismét visszatér a Népkertibe: március 7-én, csütörtökön 18 órától kalauzol a rönkhajók világába. Elmeséli, mikortól is használták ezeket az eszközöket, vagy például, hogy miként és mennyi idő alatt készítettek el egy-egy darabot? A szakember, aki maga is arra vállalkozik, hogy készítsen egy ilyen rönkhajót, Lélekvesztő vagy lélekfogó címmel tart előadást erről a különleges témáról. 

A zenei vonalat erősíti március 8-án, pénteken 19 órától tartandó Syl Mohai Trio koncert, majd másnap már egy feltörekvő orosházi együttes, a Smudge City zenél. A zenekar tagjai más-más zenei közegből érkeztek, a népi énekestől a fúvós zenekari trombitáson át a metál basszusgitárosig bezárólag, mindenféle irányzat képviselteti magát. Így, ha jellemezni kellene stílusukat, inkább az alternatív, R&B elemekkel színezett modern zene, helyenként bluesos, soulos futamokkal.

Egy érdekes témával várnak mindenkit március 21-én 18 órától: Mihály Illés pedagógus a boszorkányüldözésről mesél a résztvevőknek, és olyan régi iratokat mutat, amelyekből kiderül, hogy Szegeden bizonyítottan voltak boszorkányüldözések, kihallgatások és kivégzések is 1728. július 23-án.

Fotó: Buday Dániel/Népkerti

Ugyancsak folytatódik a vásárhelyi fiatal művészek bemutatkozása: március 28-án Sebesi István keramikus mesél munkásságáról. Az alkotó a kor 3D-s technikáit a hagyományos és tradicionális kerámia sorozatgyártással igyekszik összhangba hozni, ezzel rámutatva arra, hogy nem feltétlenül lehet elidegeníthető, ami új és szokatlan. Különleges és izgalmas dolgok jönnek létre a tradicionális és modern technológiák ötvözetével.

Ezen kívül ismét lesz Pub Jam Projekt koncert, ezúttal Szabados-Tóth Bálint szaxofonossal kiegészülve március 23-án este 7 órától. A mindig népszerű Csürhe Banda pedig március 29-én 19 órától vár újra egy remek táncházzal.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában