Helyi kultúra

2024.03.15. 13:00

Szentes is támogatta a forradalom ügyét

Darók József

A forradalom szentesi alakjairól is megemlékeztek. Fotó: Darók József

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés a szentesi Kossuth téren, majd a Pengető Citerazenekar katonadalokat és verbunkokat adott elő. Szabó Zoltán Ferenc polgármester a forradalom időszakának helyi eseményeit és alakjait idézte fel ünnepi beszédében.

 A város első embere, Boros Sámuel Hadzsy Györggyel március 15-én éppen a fővárosban tartózkodott, és azért küzdött, hogy ez a város megtarthassa jogait, az örökváltságot, amit kiharcolt. Ők adták át az itteni lakosságnak a frissen átélt tapasztalataikat. Elsőként hozott Szentes akkori vezetése olyan döntéseket, amelyeket az ország és a megyegyűlés követett, és Kossuth Lajos toborzóbeszédének hatására csapatokat tudtak küldeni a szabadságharcba. A forradalom és szabadságharc az összefogásra adott nekünk kiváló példát

 – hangzott a polgármestertől.

A Horváth Mihály Gimnázium 10. D osztályos, irodalmi-drámai tagozatos diákjai léptek a közönség elé zenés történelmi műsorukkal, majd koszorúzással zárult az esemény Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobrainál. 

Fotó: Darók József

Izgalmas versenyt hozott az immáron 23. alkalommal szervezett városismereti túra is, amely a Közösségi térből indult, és térkép alapján haladva az utcák, terek, épületek 1848-as vonatkozású részleteit kellett felkutatniuk a csapatoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában