Helyi kultúra

2024.04.09. 20:14

A Pulitzer-díj alapítójára emlékeztek Makón

Sajtótörténeti kiállítással emlékezett meg a város világszerte ismert szülöttéről, Pulitzer Józsefről kedden a makói József Attila Könyvtár. A 177 esztendeje született sajtócézár kultuszát a rendszerváltás előtt alig-alig ápolták – ma reilef, mellszobor, sétány és kollégium őrzi nevét.

Szabó Imre

– Az általa alapított Pulitzer-díjnak akkora a jelentősége a médiában, mint a Nobel-díjnak a tudományban vagy az Oscarnak a filmművészetben – így érzékeltette a makói születésű Pulitzer József nagyságát kedden a Maros-parti városban rendezett megemlékezésen Csillag András, a sajtócézár munkásságának kutatója. A beszéd annak a sajtótörténeti kiállításnak a megnyitóján hangzott el, amit a József Attila Könyvtár rendezett.

Mint elhangzott, 117 esztendeje látta meg a napvilágot és 17 évesen, teljesen egyedül vándorolt ki Amerikába, ahol aztán szédületes karriert futott be. Ott éppen polgárháború zajlott. Beállt a hadseregbe, majd kongresszusi képviselő, később pedig egy befolyásos lap tulajdonosa lett. Kapcsolata közben nem szűnt meg eredeti hazájával: a kortársak közül nagy tisztelője volt többek között Kossuthnak, Lisztnek és Munkácsynak . Az újságírás színvonalának emelése érdekében a Columbia Egyetemen a világon elsőként szervezett újságíró kart. Ugyancsak érdemes tudni róla az online média világában is, hogy az újságírás általa meghatározott alapelvei máig érvényesek.

Csillag András két érdekességre is felhívta a figyelmet Pulitzerrel kapcsolatban. Az egyik egy tévedés, ami még a wikipédián is olvasható. E szerint eredetileg Politzernek írta a nevét.

– Ez nem igaz. Makón több Pulitzer család is élt a múlt század elején, de több nemzedékre visszanézve sem írta a nevét senki o-val – hangsúlyozta. 

A másik, hogy a ma már az Egyesült Államok jelképének számító Szabadság-szobor felállításához is volt köze. A szobor talapzatának megépítése érdekében ugyanis adománygyűjtés indult, Pulitzer lapja pedig ezt felkarolta – annak székhelye ugyanis New Yorkban volt.

Nem felejtette el a szülőváros

Pulitzer József Makó alighanem leghíresebb szülötte. A sajtódíj névadója csak 8 éves koráig élt Makón, a család azonban négy generáción át, így életpályájára minden bizonnyal nagy hatással volt szülővárosa. Kultuszát a rendszerváltás előtt ennek ellenére szinte egyáltalán nem ápolták itt. Ma a szülői ház helyén lévő épület falán relief, a főtéri szoborparkban álló mellszobor és a nevét viselő kollégium őrzi emlékét. Pulitzer sétány is van a városban, az egykori szülői háztól nem messze. Ugyancsak sok relikviát őriz a város nagy szülöttjéről a József Attila Múzeum, illetve a helyi levéltár.

KERETES: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában