Az album megmutatja, hogyan válik kutatóintézetté az épület

2024.04.15. 19:04

Dobóczky és A jövő impulzusai

Arany T. János

Az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet felépüléséről készült kiadvány után újabb albummal jelentkezett Dobóczky Zsolt matematika-fizika szakos tanár, villamosmérnök, fotóművész. Az új album megmutatja, hogyan telnek meg élettel az üres helyiségek, és válik kutatóintézetté az épület. Fotó: Török János

A jövő impulzusai címmel jelent meg Dobóczky Zsolt fotóművész új albuma. Dobóczky matematika-fizika szakos tanár, villamosmérnök, fotóművész, a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium elektronika szakos tanára, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Fotóművészeti Tagozatának tagja, a Hídépítők Egyesületének tiszteletbeli tagja. A kötet, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet felépüléséről készült Láthatatlan villanások című album folytatása. 

Fotó: Török János

Az első kötet arról szól, hogy hogyan épült fel az épület, a második pedig arról, hogy rendezték be, miként lakták be az épületet. Az album megmutatja, miként telnek meg élettel az üres helyiségek, miként válik kutatóintézetté az épület. Láthatjuk, hogyan készülnek a kísérletekhez szükséges eszközök, a pillanatokat, amikor életre keltik a műszereket. Az albumban látható több mint száz kép a 2017 és 2023 közötti hat évet fedi le.

A kötet az ELI saját kiadványa, kereskedelmi forgalomba nem kerül, belső használatú kiadvány, reprezentatív ajándék. A fényképalbum összeállítása egy éven át dolgozott Dobóczky és Mozsár Mátyás grafikus, aki kitalálta az az oldalpár-struktúrákat, vagyis hogy milyen elrendezésben szerepeljenek a fotók. A koncepció az volt, hogy az A-től D-ig elnevezett négy épületből álló ELI-ről szóló könyv is négy részre tagolódjon. Majd  fotókon belül hoztak létre különböző párosításokat, hogy színvilágban, hangulatban is egységet alkossanak  a képek. 

Fotó: Török János

A koronavírus-járvány kétszer is megakasztotta a fényképezést, nehezebb, szinte lehetetlen volt bejutni a laborokba fotózni, de mindkét alkalommal sikerült új lendületet venni, új témákat találni, és ezáltal színesebbé, változatosabbá tenni az albumot

 – tette hozzá Dobóczky. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában