Helyi sport

2007.01.09. 15:19

2006 legjobb ifjúsági sportolója a Délvilágnál: Erdős Viktor

A Délmagyarország és a Délvilág hagyományos év végi Év sportolója díjátadó ünnepségén Erdős Viktor, a Makói SVSE sakkozója vehette át a legjobb férfi utánpótlás sportolónak járó díjat.

Süli József

Fotó: DM/DVHa valaki a makói sakkozást dicséri, akkor elsőként a nagyon tehetséges Erdős Viktor teljesítményét emeli ki. Az első osztályú csapat első táblása ugyanis hírnevének és tudásának megfelelően járult hozzá a klub sikeréhez. A sakkozó nem csupán a szellemi sportban, hanem a tanulásban is megállja a helyét, hiszen azon kevés jegyzett sakkozók közé tartozik, aki diplomát szeretne szerezni. Fejlődése töretlen, pedig tavaly nem csupán a sakktábla mögött, hanem az érettségin is helyt kellett neki állni.

– Szerencsére mind a sakkban, mind pedig a tanulásban sikeres évnek bizonyult 2006. Tanulmányi eredményem alapján felvettek a Testnevelési Egyetem sportmenedzseri szakának levelezős tagozatára. A sakkban pedig igen sok szép és örökre emlékezetes eredményt értem el – jegyezte meg a szerény sportoló.

Erdős Viktor tavaly februárban kezdte gyűjteni sikereit: az U20-asok országos bajnokságán ezüstérmet nyert. A Makói SVSE első táblásaként a csapat egyik legeredményesebb pontgyűjtőjének bizonyult. A Zalakaros Openen nem talált legyőzőre, s csak kicsi hiányzott ahhoz, hogy teljesítse a nemzetközi nagymesteri normát. A három helyett csak két nagymesterrel hozta össze a sors, mivel az utolsó forduló előtt ketten is kikaptak. Talán a legértékesebb a közép európai országoknak rendezett Mitropa-kupán való szereplése volt, hiszen a magyar válogatott első táblás tagjaként elhódították a trófeát. Még az év végére is maradt jelentős erőpróba, amelyen szintén helyt állt Erdős Viktor, hiszen azon az országos snell bajnokságon negyedik, míg a rapidon ötödik lett, amelyen olyan nevek indultak, mint Almási, vagy Balogh. Harkányban a megszerezhető kilencből 6,5 pontot gyűjtött be, s ezzel sikerült másodszor is teljesíteni a nagymesteri normát.

– Az idén még az első félévben szeretném elérni harmadszor is a nagymesteri normát, s ezzel véglegesen használhatnám a címet. A legnagyobb álmom azonban bekerülni az Európa-bajnokságon induló magyar válogatottba. És csak nagyon halkan jegyzem meg: életem legnagyobb eseménye lenne, ha számításba vennének az olimpiai csapatban. Jelenleg 2518 Élő-pontom van, az idén azonban szeretném elérni a 2600-at – foglalta össze idei célkitűzését a Makói SVSE kitűnő sakkozója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában