Helyi sport

2007.01.02. 15:19

2011: csúcs-vb Szegeden?

A Magyar Kajak-kenu Szövetség benyújtotta pályázatát a 2011- es kajak-kenu világbajnokság rendezése kapcsán. A házigazda 1998 és 2006 után ismét a szegedi Maty-ér lenne, a döntés időpontja viszont még nem ismert. Igazi csúcsrendezvénynek ígérkezik a vb, mert a 2012-es olimpia előtti kvalifikációs viadal lenne.

Mádi József

Fotó: Segesvári Csaba2011, kajak-kenu vb: Szeged? Ha csak az előjeleket vesszük, biztos, hogy a kérdőjelet hamarosan felkiáltójel válthatja fel. Hiszen minden részt vevő csak felsőfokban beszélt már az 1998-as világbajnokságról, aztán volt ugye egy 2004-es Európa-bajnokság, majd a felejthetetlen 2006-os vb. Amely szinte mindenben rekordot döntött. Nem csoda, ha a Magyar Kajak-kenu Szövetség a következő olimpia, azaz a 2012-es londoni ötkarikás játékokat megelőző vb kapcsán ismét pályázott, és újra Szegeddel. Ha összejön, megint csak szuperlatívuszokban beszélhetünk róla. Mert gyanítható, az angol főváros előtt az összes nemzet Szegedre koncentrál majd. Csúcsvébé lehet, amely megint felülmúlhat mindent.

Sítáborok sorban

A Démász-Szegedi VE versenyzői közül többen is sítáborba utaznak, illetve már el is utaztak. Az utóbbi kategóriába tartoznak a férfi kajakosok, így Sík Márton, Csamangó Attila, Gyökös Lajos és Petrovics Máté, akik az ausztriai Schladmingban töltenek néhány napot Séra Miklós vezetésével. A klub öt kenusa, Vajda Attila, Horváth Gábor, Makai Tibor, Joób Márton és Fürdök Gábor szintén Ausztriát választotta, ők 12-én utaznak Linz közelébe.

– A közel harmincoldalas pályázati anyagunkat már elküldtük a nemzetközi szövetségnek, azaz az ICF-nek, ám arról nincsen információnk, mikor születik határozat a 2011-es vb házigazdája kapcsán. Nem ismerjük a döntési mechanizmust, de tény, igen kemény riválisaink akadtak. Az olaszországi Milánó adottságai ismertek, a franciaországi Vichy újonc, míg a görögországi Athénban volt a 2004-es olimpia. Utóbbi talán az időjárási viszonyok, a szeles, hullámos pálya miatt kevésbé veszélyes, de a másik kettő ott lehet a végelszámolásnál. A pályázati anyagban utaltunk a tavalyi szegedi vb-re, felhasználtuk annak adatait, így például a nézőszám, illetve a televíziós közvetítés számait.

Belefoglaltunk néhány újabb fejlesztést, így a parkolási rendszer javítását, a tévéközvetítés erősítését, valamint azt, hogy készek vagyunk továbbra is segíteni és 2006-hoz hasonlóan igen kedvező feltételekkel vendégül látni a sportági fejlődő országokat. A pályázatot több oldalról is megtámogattuk, csakúgy, mint eddig, a Magyar Televízió és Szeged városa egyaránt teljes mellszélességgel biztosított bennünket támogatásáról – nyilatkozta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára.
Nekünk pedig maradt a reménykedés és a szurkolás. Az utóbbival eddig sem volt gond. Most valahogy mégis olyan közeli a 2006-os élmény, hogy szinte érezzük a döntés előtti izgalmat, a várakozás türelmetlenségét. Mert mi is tettünk azért, hogy a vb ilyen sikeres, Szeged pedig híres legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában