Helyi sport

2007.05.28. 16:19

Egyenlített a Szeged Beton!

A parádés két és fél negyedet produkáló, utána pedig hősiesen küzdő Szeged Beton VE hatalmas csatában legyőzte a Vasast az elődöntő második találkozóján. A döntetlenre (4–4) álló csata következő fejezete holnap este a Komjádi uszodában íródik.

Szélpál László

Szeged Beton - Vasas 7-6
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Rájátszás, elődöntő, 2. találkozó. Újszegedi sportuszoda, 500 néző. Vezette: Németh A., Székely B.
Szeged: BAKSA – Mészáros, Juhász Zs. 1, KOMLÓSI 1, Tóth L., Varga P. 1, LEHMANN 2. Csere: Monostori, ÉLES 2, Molnár P., Szamardzsics. Edző: [namelink name="Gyöngyösi András"].
Vasas: NAGY V. – Hosnyánszky, STEINMETZ B. 1, Kuncz 1, Tóth M., KOVÁCS R. 3, Varga Dániel. Csere: Heinrich 1, Kincses, Mátyás, Kelemen. Edző: Földi László.
Gól – emberelőnyből: 8/5, ill. 9/2.
Ötméteresből: –, ill. 1/0.
A nyolc pontig tartó elődöntő állása: 4–4.

A mérkőzést szomorú esemény vezette föl: a Szeged Beton elnökségének tagja, Dobóczky Károly búcsúzott a napokban elhunyt, Egerben eltemetett egykori kiváló, Szegeden is dolgozott pólóedzőtől, Pozsgay Zsolttól, akire egyperces gyászszünettel emlékeztek.
Bő másfél hónap elteltével újra beletört a Vasas bicskája a Szegedbe. Az alapszakaszban a melbourne-i világbajnokság után közvetlenül kapta el 8–4-re a Beton az angyalföldi alakulatot, most pedig az elődöntő második összecsapásán nyert 7–6-ra.

Szépített az Eger

A másik elődöntő harmadik meccsén: Eger–Domino-BHSE 9–8, gólszerzők: Nyéki, Kis G. 2-2, Märcz, Császár, Matajsz, Gór- Nagy, Hegedüs, ill. Molnár T. 2, Paján, Benedek, Biros, Kiss G., Hárai, Kovács O. A nyolc pontig tartó párharc állása: 6–2 a Domino javára.

Nem föltétlen kellett ennek a meccsnek ilyen szorosan végződnie, hiszen a harmadik negyed harmadik percének elején Lehmann értékesített emberelőnyével 7–3-as hazai vezetés állt az eredményjelzőn az újszegedi sportuszodát végre megtöltő nézősereg legnagyobb örömére. Az ember alig akarta elhinni, mekkora a különbség a két csapat között. A Beton játékosai egyrészt motiváltabbnak tűntek, másrészt lényegesen jobban is pólóztak, mint a sorozat előtt jóval esélyesebbnek titulált riválisuk.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, a fővárosiaknál ezúttal is hiányzott a két sérült klasszis, Steinmetz Ádám és Varga Dénes, meg valószínű, hogy a szerdai, dubrovniki Euroliga-negyeddöntő-visszavágó, valamint a velejáró utazás is sokat kivett a vendégekből. De ez egyáltalán nem a Szeged problémája, a Beton-szurkoló annak örült, hogy Baksa többnyire megint hatalmas bravúrokat mutatott be; hogy a kétkapufás gólja mellett Komlósi tanítani való módon tűntette el az elé kerülő centereket; hogy Lehmann, Éles, Varga Pepe és Juhász Zsolt keze megint villant; hogy mind az emberelőnyös, mind pedig a -hátrányos szituációkban mennyire magas szinten teljesített a Szeged.

Domino-BHSE: címvédés

A Domino-BHSE sorozatban harmadszor nyerte meg a női vízilabda-bajnokságot. A három győzelemig tartó finálé harmadik, befejező mérkőzésén Györe Lajos csapata 10–8-ra győzte le a Dunaújvárost.
A bajnokság végeredménye: 1. Domino-BHSE, 2. Dunaújváros, 3. Újpest-OSC, 4. Hungerit-Top Cop Security-Szentesi VK.

Tehát amikor Lehmann megszerezte csapata hetedik, önmaga második gólját, pontosan 18 perc 6 másodperc telt el a meccsből. Sok volt ugyan még hátra, de mert 7–3 volt az eredmény, és mert remekül pólóztak a hazaiak, senki sem gondolta, itt még akár bajba is kerülhetnek Mészárosék. Steinmetz Barna előnygólja (7–4) még csak szóra sem volt érdemes, viszont Kovács Róbert csodálatos, egyben szemtelenül pimasz találata (7–5) után már kezdték kellemetlenül érezni magukat a nézők, ugyanis ekkor még majdnem hátra volt hét perc. Újabb négy perc múltával, amikor Kovács R. újra betalált (7–6), a fogak közé kerültek a körmök, és amikor Németh játékvezető büntetőt ítélt a fővárosiak javára, néhányan már levegő után kapkodtak.

Létezik az, hogy 7–3-ról nem képes nyerni az addig szenzációsan pólózó Szeged? Nem! [namelink name="Baksa László"] ugyanis kifogott a korábban őt háromszor becsapó Kovács Róberten, és hihetetlen bravúrral kivédte annak ötméteresét! Kínos lassúsággal teltek a másodpercek, de a lényeg: elteltek, az eredmény pedig már nem változott. A fordulás után tapasztalt bírói nyomás ellenére nyert, és ezzel kiegyenlítette a Vasas előnyét a hősiesen küzdő Szeged! Szerdán 19.30-kor a Komjádi uszodában következhet az elődöntő harmadik összecsapása. Ami garantált: izgalmakban ott sem lesz hiány.

Vélemények a rangadó után

[namelink name="Gyöngyösi András"], a Szeged edzője: – Azzal nyertünk, hogy az elején szenzációsan lőttük a fórokat. Hátul, akár hat–hat ellen, akár emberhátrányban, káprázatosan védekeztünk. Centerből nem kapott a Vasas kiállítást, ezt most már tudjuk, erre kell a folytatásban felkészülni. Szerdán nüanszok, a mentális higgadtság fog dönteni.

Földi László, a Vasas trénere: – A meccs elejét nagyon elrontottuk, a nagy hátrány leküzdése felemésztette erőinket.

Komlósi Péter (a Szeged legjobbja): – Kétszer kellett megnyerni a meccset. Először az első három negyedben, aztán a legvégén. Az volt a nehezebb.

[namelink name="Baksa László"]: – Nagyon örülök a győzelemnek. A szerdai meccs legalább ilyen nehéz lesz, ha nem nehezebb. Néhány olyan hibát is elkövettünk, ami a holnapi találkozóba nem fér bele.

[namelink name="Varga Péter"]: – Nehéz szülés volt, védekezésünkkel nyertük meg a meccset. Szerdán is kiegyeznénk a mostani eredménnyel.

[namelink name="Lehmann István"]: – Nagyon gyilkos meccs volt. Jól védekeztünk, a végén elfáradtunk, sokszor voltunk emberhátrányban. Az egész csapat fantasztikusan küzdött. Köszönjük, hogy ennyien kint voltak, sokat jelentett ez számunkra.

Monostori Attila: – Nyertünk, ez a lényeg! Az elején pazarul játszottunk, a végén viszont akadtak hibák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában