Helyi sport

2011.08.16. 19:37

Kajak-kenu vb: szegediek voltak, már másik nemzetért hajtanak

A magyar kajakosok és kenusok egész sora vette külföld felé az irányt. Nem csoda, ha a világbajnokság versenyzői között bőven találkozhatunk velük: ilyen a Kanadában élő kenus edző, a kézilabdás szakember Buday Ferenc öccse, Buday Tamás, illetve az Argentínába költöző egykori szegedi világbajnok kajakos, Keresztesi Alexandra.

Mádi József

A kétszeres olimpiai bronzérmes (Montreal, 1976, C2 1000 és 500 méter) és négyszeres világbajnok (Belgrád, 1978, C2 1000 és 10000 méter; Nottingham, 1981, C2 10000 m; Tampere, 1983, C2 10000 m) kenus, [namelink name="Buday Tamás"] 1987-ben költözött Kanadába, és a juharlevelesek kenus szakágában dolgozik azóta. Két fia, Attila és ifjabb Tamás 2000-ben, a Sydney-ben rendezett olimpián hetedik lett.

Buday Tamás a kanadaiakat készíti fel. Fotó: Karnok Csaba

Buday Tamás a kanadaiakat készíti fel. Fotó: Karnok Csaba
– Tavaly májusban, a világkupán jártam legutóbb Szegeden. Mindig is jó Magyarországra, a Maty-érre jönni, hiszen szuper a szervezés, és kiváló erőfelmérő versenyeken vehetünk részt. A kanadai válogatott legfontosabb feladata, hogy az olimpiai számokban minél több egységünk szerezzen kvótát. A kenu szakág tartozik hozzám, ahol mind a négy számban megszerezhetjük a kvalifikációt, de ha nem jön össze, akkor októberben a mexikói Guadalajarában lesz rá lehetőség. Mivel bátyám, a kézilabdaedző Buday Feri Budapestre költözött, így csak az unokaöcsémmel találkozom majd. A Pick csapatába visszaigazolt Buday Dani otthona Szeged, szeret itt lakni, élni, és én is örülök annak, hogy visszatért. A két fiam 2008- ban befejezte a pályafutását, viszont már vannak unokáim: Attilának négyéves a kislánya és négyhónapos a kisfia, míg Tamásnak egyhónapos a fia. Már megbeszéltük, a két fiúgyerek kenupárost alkot majd – mondta Buday Tamás.

– Ola! – köszön, amikor elmegyünk az argentin válogatott hajótárolója mellett. [namelink name="Keresztesi Alexandra"] nemrég még az EDF Démász-Szegedi VE kajakosa volt, amelynek színeiben világbajnoki címet is szerzett. A világ gyorsan változik, és az egykori szegedi most már nemcsak otthont, hanem párt is talált Argentínában.

Keresztesi Alexandra pedig argentinként versenyez. Fotó: Karnok Csaba

Keresztesi Alexandra pedig argentinként versenyez. Fotó: Karnok Csaba
– Leírhatatlan érzés újra Szegeden lenni, látni mindent, a régi és az új arcokat, a pályát. Nekem tetszik a felújított Maty-ér, viszont a feltúrt város egy kicsit kényelmetlen, de ha elkészül, biztos jó lesz. Argentínában a lánycsapat kicsi, és nem volt elég az első helyen végezni a válogatók során, hanem elfogadható szintet kellett teljesíteni. Egyetlen válogató volt, ahol az idő is számított. Két egyesben indulok, ezren és ötszázon is, de egyelőre még nem tudom, mit várhatok magamtól – nyilatkozott készségesen Keresztesi, majd már sietett is, hiszen várta a délelőtti edzés. A kétszeres világelsőről annyit azért érdemes tudni, hogy a brazíliai Rio de Janieróban rendezett dél-amerikai bajnokságon hat számban ült hajóba, ebből ötben győzött, míg egyben második lett. Nem rossz előjel Szeged előtt...

Címkék#Kajak-kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában