Helyi sport

2014.07.30. 19:02

Tromsö, a norvég sakkfőváros

Sakk, Szeged - Két szegedi sakkozó is szerepet kaphat a norvégiai Tromsőben szombaton kezdődő sportági olimpián: Lékó Péter a férfiak, Papp Petra pedig a nők mezőnyében ülhet asztalhoz.

Mádi József

Reggel még Szeged, este már Tromsö. Két sakkozó útja is így változik majd csütörtökön: [namelink name="Lékó Péter"] (34) és [namelink name="Papp Petra"] (20)
a norvégiai Tromsö felé veszi az irányt, hogy a magyar válogatott tagjaként részt vegyen a 41. férfi és a 26. női sakkolimpián, amely 11 fordulós, és szombaton kezdődik.

– Mindig szeretnék nyerni. Így mentem kedvenc városomba, a második otthonomba, Dortmundba, ahol a szuperkategóriás nemzetközi versenyen szerepeltem. Persze amiatt sem vagyok csalódott, hogy második lettem, sőt előzetesen simán el is fogadtam volna ezt a helyezést. Három hónap után versenyeztem ismét, és úgy látszik, ha nem várok semmit magamtól, és egyszerűen csak sakkozom, akkor jól sikerül a viadal. Erre példa volt Dortmund, ahol az olasz Caruana kiválóan játszott, nemhiába harmadik a világranglistán. A sakkolimpián viszont már más szellemiség szükséges: csapatként kell működnünk, hogy a 178 országot felvonultató mezőnyben az első hatban végezzünk. És ez világbajnoki részvételt is érne. Az örmények, az ukránok és az oroszok nagyon erősek, a következő helyekért viszont tíz válogatott küzd. A szakmai tudás bennünk is megvan, de zsúfolt a mezőny – mondta a magyar férfiak első táblása, Lékó Péter.

Lékó Péter Norvégia felé veszi az irányt. Fotó: Schmidta Andrea

Lékó Péter Norvégia felé veszi az irányt. Fotó: Schmidta Andrea
A férfiak a hetedik, míg a szintén szegedi Papp Petrát a soraiban tudó női csapat a 13. kiemelt.

– A 2012-es szereplésünk, a 17. helyünk peches volt, a tavalyi Európa-bajnokság viszont, amely hasonló erősségű, mint ez az olimpia, jobban sikerült, és hatodikok lettünk – emlékezett vissza Papp. – Mádl Ildikó visszatér, vele azért erősebb lesz a csapat. A cél a tíz közé jutás, de egy jó sorsolással és jó formával akár az Eb-szereplés is megismételhető. A saját szerepem? Két éve voltam először kerettag, akkor arra számítottam, hogy néhány partit kapok, ehhez képest 11-ből kilenc meccsen játszottam, és jól ment a sakkozás. Remélem, hogy most is így lesz, bár az első táblás Hoang Thanh Trang kiemelkedik közülünk, de a további négy játékos azonos szintű. Szeretek csapatban játszani.
A 41. férfi és a 26. női sakkolimpia megnyitóját pénteken, az első fordulóját szombaton – az ellenfelek még nem ismertek – rendezik. Szünnap az ötödik és a tizedik forduló után lesz, míg a torna augusztus 14-én fejeződik be.

Papp Petrát a soraiban tudó női csapat a 13. kiemelt. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi Papp Petrát a soraiban tudó női csapat a 13. kiemelt. Fotó: Schmidt Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában