Helyi sport

2015.08.18. 22:00

Lékó Péter: már megint az időzavar...

Győzelemre állt, ám végül közel négy és fél órás meccsen kikapott a szegedi Lékó Péter a kínai Li Chao elleni sakk páros mérkőzés negyedik partijában az IH Rendezvényközpontban, így a vendége vezet 3:1-re.

Mádi József

Juan Carlos Pastor nagy taktikus. Mindennek bizonyítékát is adták azok a mérkőzések, amelyeket a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az EHF-kupában, illetve a BL-ben vívott és megnyert jegyzett külföldi együttesek ellen. Nyilván ezért is szereti a sakkot, amely szintén gondolkodást és taktikát igényel. Ám a Szeged és a Magyar Sakkszövetség által támogatott [namelink name="Lékó Péter"]–[namelink name="Li Chao"] páros mérkőzés negyedik partija előtt mint meghívott vendég a szegedi IH Rendezvényközpontban mindössze egyetlen határozott megnyitásra volt lehetősége: gyaloggal d4-re lépett.

Hasonlóan határozottan, támadólag folytatta a hazai közönség előtt játszó Lékó. Szükség is volt erre a harcmodorra, mert 2:1-es hátrányban volt az Élő-pontok szempontjából is értékes (ha döntetlen születik, három, ha Lékó nyer, nyolc ponttal növelheti a FIDE által is elismert mérkőzés után a személyes értékét), a világkupára felkészülést jelentő páros meccs első fele után.

A negyedik partit is a kínai Li Chao nyerte, így 3:1-re vezet. Fotó: Karnok Csaba

Juan Carlos Pastor kezdő lépése után a negyedik partit is a kínai Li Chao nyerte, így 3:1-re vezet.
Fotó: Karnok Csaba

A megnyitás nagyjából a 14. lépésig tartott, ekkorra Lékó játékából egyértelműen leszűrhette kínai ellenfele, hogy csak a siker számít a szegedinek. Innentől kezdve mindkét fél több lépését is hosszú gondolkodás előzte meg. Lékó a nyerő taktikán, Li Chao pedig a remi reményében a megfelelő védekezésen törte a fejét.

Aztán fordult a kocka, a kínai megtalálta a kiutat, sőt Lékó a harmadik partihoz hasonlóan megint időzavarba került, és már inkább ő védekezett, várva a 40. lépést és az újabb félórát. Ez a meccs kezdetétől számított 3 óra 40 perc után eljött, így a szegedi szusszanhatott és gondolkodhatott egyet. Ám ez sem segített, és végül a 46. lépésben, 4 óra 26 perc játék után kezet nyújtott kínai ellenfelének, aki 3:1-re vezet.

A hatjátszmás párharc csütörtökön végződik - a következő, ötödik parti szerdán 15 órakor kezdődik, akkor a 26 éves Li lesz sötéttel. A találkozót a www.leko2015.chess.hu oldalon lehet élőben követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában