Helyi sport

2015.08.10. 20:22

Szegedi sakkélmény Lékó Péterrel

Szeged és a Magyar Sakkszövetség támogatásával pénteken 15 órakor kezdődik a nemzetközi sakknagymester, Lékó Péter páros mérkőzése a kínai Li Chaóval Szegeden, az Ifjúsági Házban.

Mádi József

 Profi körítés

A pénteki első partit megelőzően csütörtökön 15 órától az Ifjúsági Házban kezdődik a [namelink name="Lékó Péter"]–Li Chao páros mérkőzés sajtótájékoztatója, egyben sorsolása. A kínai játékos holnap este érkezik meg Szegedre, és a Szent János Hotelben lakik, ahonnan az utolsó játszma utáni nap, augusztus 21-én utazik vissza a hazájába. A hatmeccses találkozó (kezdés mindig 15 órakor, szabadnap: jövő hétfő, de ekkor 15 órától húsz-húsz táblán mindketten szimultánt adnak) szakkomentátora [namelink name="Balogh Csaba"], főbírója [namelink name="Verőczi Zsuzsa"] lesz – a körítés tehát igazi szakértők révén, no meg a más versenyeken már használt, Magyarországon és értelemszerűen elsőként Szegeden bemutatkozó webkamerás közvetítés révén válik profivá.

– Kitalálta már, hogyan nyitja meg az első partit?

– Nyilván még nincs meg, hiszen ez az utolsó pillanatig kérdés. Sok függ a sorsolástól, hiszen ha az első partiban én vagyok sötéttel, láthatom, mire fekteti a hangsúlyt a kínai. Sokat készültem a meccsre, de így van ezzel ő is.

– Hogyan zajlottak az utolsó hetek?

– A válogatottból Almásival és Baloghgal Zalakaroson együtt készültünk, az utóbbi egy hetet pedig már egyedül csináltam végig. Ez a páros meccs arra jó, hogy játékba lendüljek, és éles partikon teszteljem magam a szeptemberi világkupa előtt. Nagyon várom már a mérkőzést. Óriási az érdeklődés, és ugyan én úgy tekintek rá, mint egy felkészülési meccsre, viszont az egész magyar sakktársadalom fel van buzdulva, hogy hosszú idő után újra itthon játszom. Nagy az elvárás, de én próbálom ettől magam függetleníteni. Egy ilyen meccs amúgy is elég speciális, hiszen hat partiból áll, és minden egyes parti után egyre több információt lehet szerezni a másikról. Egészen más arcát is mutathatja egy játékos, mint amit korábbról megismertem. Az első két játszma kimenetele éppen ezért teljesen bizonytalan, nem tudhatom, [namelink name="Li Chao"] mivel készült.

Készülődik. Lékó Péter végre hazai környezetben vívhat éles mérkőzést. Fotó: Frank Yvette

Készülődik. Lékó Péter végre hazai környezetben vívhat éles mérkőzést. Fotó: Frank Yvette
– Egy kellemes emléke van róla.

– Malmőben 2012-ben sötéttel legyőztem egy kiélezett partiban. Ha megver, ezen a versenyen megelőz, így sokat kockáztatott, egy remiajánlatomat például visszautasította, végül nyertem. Nagy harcos, az utolsó pillanatig küzd, ezért is várom már a mérkőzést. Ő nem játszik a világkupán, éppen ezért neki fontos összecsapás lesz. Mióta tudja, hogy velem kell asztalhoz ülnie, csak rám figyelhet, és el tudom képzelni, hogy napi nyolc-tíz órát készül.

– A nézők szempontjából mire lehet számítani?

– Kíváncsi leszek, a közönség hogyan reagál. Követik a pályafutásomat, és csak elképzelni tudták, hogyan zajlik egy-egy meccsem. Most viszont el lehet jönni megnézni a partikat, és az is élvezni fogja a profi körítés miatt, aki nemcsak szakértő, hanem érdeklődő. Óriási lökést adhat a kezdőknek, a gyerekeknek egy ilyen élményt átélni. Pontosan az én példám is igazolja, hiszen 1987-ben Szabadkán egy zónaközi döntőt nézhettem végig, amely jelentős volt a pályámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában