Helyi sport

2016.01.19. 10:13

Férfi vízilabda Eb: eljött a puskapor ideje

Sorsdöntő mérkőzéshez érkezett a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, hiszen ma este 20.15-kor a horvátokkal vív negyeddöntőt. A Szeged Diapolo másodedzője, Szabó Zoltán szerint három kulcsa lehet a rangadónak, amelyen Manhercz Krisztiánnak is bizonyítania kell.

Papós Tamás

SZVPS: Negyeddöntő


A Komjádi-kupa a negyeddöntőkhöz érkezett, ahol két csapat is képviseli Csongrád megyét. A Valdor-Szentesi VK utánpótlása vasárnap az oda- és visszavágót is letudta a Ferencvárossal szemben, a Kurca-partiak kettős vereséggel (14–21, 14–20) kiestek. Most a Szegedi Vízipóló Sulin a sor, a legjobb négy közé kerüléshez ma este a Vasas otthonában kell helytállnia, majd holnap 19.30- tól az újszegedi sportuszodában.

Az SZVPS a Szeged Diapolo keretéből is kap segítséget, [namelink name="Sedlmayer Tamás"], [namelink name="Pellei Frank"] és [namelink name="Sánta Dániel"] már a csoportmérkőzéseken is szerepelt, ahogy most is.

Egy szerbek elleni Eb-döntő – a visszavágási lehetőség mellett a 2014-es fináléért – olimpiai kvalifikációt jelentene a magyar férfi vízilabda-válogatott számára, de ehhez kétszer is nagyot kell alakítania, először ma este 20.15-kor (M4 Sport) a horvátok elleni negyeddöntőben. Az esélyeinket illetően már a parton látottak és hallottak miatt is bizakodók lehetünk, hiszen a nemzeti csapat tagjai utoljára három éve nyilatkoztak ennyire magabiztosan, de a játékosoknak már a tekintete is sokatmondó.


– Ezek az apróságok jelzik: magas szintű mentális felkészülésben volt részük a srácoknak – kezdte kifejteni véleményét [namelink name="Szabó Zoltán"], a Szeged Diapolo másodedzője. – Észre kellett venniük, hogy az elmúlt két évben hét-nyolcra nőtt azon válogatottak száma, amelyek bármire képesek, így meg kell szakadniuk már a négy közé kerülésért is. A tavalyi világbajnokság pofonja is jót tett a keretnek, és persze  Benedek Tibor szisztematikus munkája is. A Volvo-kupán sem görcsöltek a torna megnyerésén, minden meccsen és minden edzésen azt gyakorolták, ami a végcélhoz abban a pillanatban szükséges volt. Ma lehet először bebizonyítani, hogy kezd beérni ez az építkezés.


Ellenfelünk kapcsán már a csapaton kívül, a szakemberektől is többször lehetett hallani: hiába az olimpiai bajnoki cím védőjéről beszélünk, a horvátokkal szemben mi lehetünk az esélyesebbek. Mire is ez az optimizmus? És mire számíthatunk ma este?


– A pozitív hozzáállás oka az, hogy a játéknak nincs olyan eleme, amelyben egyértelműen jobbak lennének a horvátok, mint mi. Persze ahhoz, hogy ezt a magunk javára fordítsuk, meg is kell dolgozni. Ennek szerintem három kulcsa lesz – vezette fel esélylatolgatását a játékosként BEK-győzelmet szerző szakember.


– Először is el kell bizonytalanítani a világ legjobb kapusát, Josip Pavicot. Ehhez az első percekben olyan lövésekre van szükség, amelyek megingatják az önbizalmát, na és persze a túloldalon Nagy Viktornak remek napot kell kifognia. Másodszor az emberelőnyös és emberhátrányos szituációkban gépiesen jó horvátok eddig mutatott taktikai elemeire figyelni kell, biztosak lehetünk benne, hogy e tekintetben semmi olyat nem csinálnak, amit eddig nem láthattunk tőlük. Harmadszor pedig frissen kell tartani a centereinket, hiszen riválisunk is tisztában van vele, hogy eddig hiába remekel Kis Gábor és Hárai Balázs, mindketten sérülés után tértek vissza, az oroszok is arra játszottak, hogy kifárasszák őket. Ezt ma el kell kerülnünk.


A tréner a magyar kreativitást is szóba hozta, hiszen a horvátok igen sablonosan játszanak, a taktikai fegyelmezettség mellett így részünkről a váratlan megoldásoknak is kulcsszerepe lehet. Akár a Szeged Diapolo játékosa, Manhercz Krisztián is szerezhet kellemetlen meglepetéseket a horvátoknak.


– Neki nem az eddigi meccseken kellett bizonyítania, hanem ma kell. Ha már a riói olimpiára is ki szeretne jutni, akkor be kell bizonyítania azt, amit juniorként már minden erős válogatott ellen megtett: képes döntő faktor lenni ilyen tét alatt ilyen szintű ellenféllel szemben. Amikor elutazott a kerettel, azt kértem tőle, hogy a horvátok elleni edzőmeccseken el ne lője az összes puskaporát Pavicnak, tartogassa az Eb-re. Most eljött a legjobb lövéseinek az ideje, és nagyon szurkolunk neki, hogy a négy közé segítse a magyarokat – zárta a beszélgetést Szabó

Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában