Helyi sport

2016.05.28. 15:50

Emlékek az archívumból

Sorozatunkban szombatonként a Délmagyarország sportrovatának legérdekesebb cikkeiből szemezgetünk, a 10, 25 és 50 évvel ezelőtt történtekből válogatva. A 29. részben 2006, 1991 és 1966 huszonegyedik hetének híreiből idézünk fel egyet-egyet.

Munkatársunktól

10 éve történt

Szabics-gól

A világ futballja a németországi világbajnokságra fókuszált, míg a magyar válogatott új szakvezetővel, Bozsik Péterrel felkészülési mérkő- zést játszott Új-Zéland ellen. A magyaroknak nem okozott nehézséget a siker, és a 2–0-s győzelemből a szegedi származású támadó, Szabics Imre is kivette a részét. A német Köln légiósa a 80. percben vette be Moss kapuját, előtte Huszti Szabolcs talált be a 48. percben. Huszti még aktív, hiszen a Frankfurt vele vívta meg sikeresen a német Bundesliga I-ért az osztályozót a Nürnberg ellen, Szabics viszont már abbahagyta a játékot. A magyar kaput már ekkor is Király Gábor védte, aki azóta válogatottsági csúcstartó, valamint szerepelt a kezdőben Gera Zoltán is. Mindketten a nyári Európa- bajnokságra készülnek.

25 éve történt

Jobb volt a bajnok

A férfi kosárlabda magyar kupában a legjobb nyolc közé jutásért játszott a Szeged SC a bajnoki címvédő Szolnoki Olajbányász ellen. Az első meccsen, Szegeden a vendégek nyertek 116–105-re, a legeredményesebb hazai játékos Walke Károly  volt 38 ponttal.


A visszavágót még ezen a héten rendezték meg, és Szolnokon 2500 néző várta a csapatokat. Az első félidőben jól tartotta magát a szegedi alakulat, a Szolnok 48–43-ra vezetett ekkor.


A folytatásban felülkerekedett a hazai csapat, és kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe. A sorozatot végül a Honvéd nyerte meg, amely a Paksot verte a döntőben 96–90-re.


Szolnoki Olajbányász–Szeged SC 109–86 (48–43)

Férfi kosárlabda magyar kupa, nyolcaddöntő, visszavágó. Szolnok, 2500 néző. Vezette: Hartyáni, Görgényi.

Szeged: WALKE 37, Jankauskas 9, VERESS 16, Guóth 6/3, Jáhni 11/6. Csere: Kónya 2, Antal, Tisza, Dokmanovics 2, Ország. Edző: Guóth Iván.

Továbbjutott: 225–191-es összesítéssel a Szolnok.

50 éve történt

Petroszjan halasztott a vb-döntőben

A Petroszjan–Szpasszkij sakk- világbajnoki döntő 19. játszmáját szerdai napon rendezték volna Moszkvában, ám a címvédő Tigran Petroszjan a mérkőzés elhalasztását kérte a rendezőktől. A szabályok értelmében mindegyik verseny- zőnek három-három alkalommal volt joga halasztást kérni betegség vagy fáradtság miatt. Petroszjan másodszor kérte ki az idejét, és élt ezzel a jogával. A találkozót 1966. április 9. és június 9. között rendezték, és végül Petroszjan 12,5:11,5 arányú győzelmével ért véget, aki megvédte világbajnoki címét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában