A versenyzők összesen 66 országos elsőséggel zártak

2019.12.05. 11:54

Idén is bajnokokat neveltek az NKM Szegednél

Rendkívül mozgalmas, ám ugyanilyen szép esztendőt zárt 2019-ben az NKM Szeged Vízisport Egyesület, amely évzáró eseményének, a bajnokok és bajnoki érmesek köszöntésének az Agóra adott otthont.

munkatársunktól

Kvótás négyes. A szegedi Nádas (balról), Birkás (jobbról a második) és Kuli (jobbról) Tótka társaságában. FOTÓ: KARNOK CSABA

38 nemzetközi induló, 14 nem­zetközi érem. 145 országos baj­­noki érmes, ebből 66 országos bajnok. Az NKM Szeged ka­­jak-kenusai és evezősei halmozták a sikereket, így nem csoda, ha a klub évzáróján az Agóra különterme szinte teljesen megtelt a sportolókkal és az edzőkkel.

– A 2019-es év egy mozgalmas, de szép év volt, amelyben mindenki részt vett és amelyben mindenki sikerrel vett részt, még ha ezt ő nem is így érezte – nyilatkozta Szentkereszty Ákos, az NKM Szeged elnöke. – És idén ünnepelte 60. évfordulóját a vízitelepünk is, amely mindenkié: főleg azoké, akik megfordulnak ott nagyjából naponta ezren. Annyi számot nem lehet megjegyezni, amennyi érmet az egyesület versenyzői elértek, így az NKM Szeged az ország legeredményesebb klubja volt a kajak-kenu szakágban 2019-ben, ez a ti ér­demetek. Ne feledkezzünk el az evezősökről sem, akik szintén az ország legjobb szakosztályai között találhatók.

Kvótás négyes. A szegedi Nádas (balról), Birkás (jobbról a második) és Kuli (jobbról) Tótka társaságában. FOTÓ: KARNOK CSABA

Hogy mennyire elismerik az NKM Szeged munkáját, azt jelzi, hogy a két országos szövetség, a kajak-kenus és az evezős első embere is tiszteletét tette az eseményen. Az evezősök vi­­lágbajnok elnöke, Pető Tibor például azt említette meg, hogy bár sosem szerepelt szegedi klubszínekben, de hajótársa, Haller Ákos sokat mesélt neki róla, illetve pályafutása legfontosabb részét, a felkészülések túlnyomó többségét a Maty-éren dolgozta végig.

A kajak-kenus elnök, Schmidt Gábor a nyári, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot összefoglaló film után, annak hatása alatt kapta meg a szót.

– Megint nem vallottunk szé­gyent, sőt a nemzetközi szövetség elnöke, José Perurena azt mondta nekem: az egy dolog, hogy ez volt az eddigi legjobb vb-rendezés, de nem tudom, lehet-e ennél még jobb. Nagyon köszönöm a szegedi klub valamennyi tagjának, hogy ez így alakulhatott. Az NKM Szeged versenyzői három sprint- és egy parakvótát szereztek, így ezek a versenyzők is sokat tettek azért, hogy a legeredményesebb olimpiai sportág lehessen a kajak-kenu. Sokszor negatív jelzőkkel illették a férfi kajakszakágat, ám ilyen várakozás mellett azt a döntőt így megcsinálni, amelyben ötödik lett és kvótát szerzett a kvartett, hatalmas dolog volt – mondta Schmidt.

A klub rengeteg egyéni díjat osztott ki, emellett különdíjat vett át több évtizedes önzetlen segítségéért Sebesvári Mihály, Vass György, Fignár András és Szentgyörgyi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában