Sport

2020.06.18. 20:35

Emléktáblán Antal Andor

Egykori iskolája, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium – a névadó 1679-ben alapította a tanintézményt – emléktáblán örökítette meg öt korábbi, sportban sikeres diákja nevét.

Imre Péter

Antal Andor munkásságát elismerték. Fotó: Schmidt Andrea

Köztük van a szegedi atléta, Antal Andor, aki edzőként is fantasztikus sikereket ért el, elég ha csak a gyalogló Dudás Gyulát és a Biacsi-ikreket, Ilonát és Bernadettet említjük. Amikor még ő koptatta a padokat, a Damjanich nevét viselte a suli. Antal Andor úgy került oda, a településre, hogy édesapja vasutasként ott teljesített szolgálatot.

Antal Andor munkásságát elismerték. Fotó: Schmidt Andrea

- Az volt a kitétel, feltétel, hogy sportágunkban nemzetközi versenyen helyezést kellett elérni, vagy magyar bajnoki címet szerezni aktív pályafutásunk alatt – közölte a 76 éves Antal Andor. A falra, az emléktáblára rajta kívül Csányi György, az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok 4x100-as váltó tagja, Földessy Ödön Európa-bajnok, olimpiai 3. helyezett távolugró, Nagy Zsigmond kétszeres olimpikon súlylökő és Takács Ferenc bajnoki aranyérmes birkózó került. Antal Andor, a szervezőkkel, az iskola vezetőivel való egyeztetés során azt mondta: három ob-aranyat nyert 20 kilométeres gyaloglásban. Nem sokára rácsörögtek, közölve: ne legyen ennyire szerény, csapatban is gyűjtött még hat bajnoki elsőséget.

- Sok elismerést, kitüntetést kaptam, de ez áll hozzám, a szívemhez a legközelebb, ezt tartom a legtöbbre. Szerettem az iskolát, a kollektívát és edzőmet, testnevelőmet, Mózes Albertet – mondta meghatottan Antal Andor. Azzal zárta mondandóját: már lehet, hogy nem lesz az élők sorában, de az emléktábla megörökíti a nevét, mert „ez az ürge annak idején azért csak csinált valamit”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában