Top 20-as lista

2020.06.13. 07:27

Igazi klasszisok között válogathattunk

Meccsmentes időszakot élünk a sportban. Van idő nosztalgiázni, éppen ezért lapunk a kézilabdások top 25-je, a szegedi teke top 10-es listája, a Szedeák legjobb húsz játékosa és a szentesi női vízilabda legjobbjai után ezúttal a kajak- kenusok top 20-as listáját összegezte.

munkatársainktól

Egykor gyakori kép volt. Így örült Douchev-Janics Natasa a győzelmeknek szegedi színekben.

Forrás: Archív fotó

Fotó: Karnok Csaba

A legújabb, kajak-kenus lista természetesen szubjektív, le­­het vele vitatkozni, azonban egy na­­gyon fontos dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni, ez pedig a szegedi színekben elért eredményesség. A kajak-kenu egy mérhető sportág, amelyben az olimpiai címek és helyezések, a világbajnoki elsőségek, majd az Európa-bajnoki aranyérmek segítettek minket a sorrend mi­­nél hitelesebb elkészítésében.

Egykor gyakori kép volt. Így örült Douchev-Janics Natasa a győzelmeknek szegedi színekben.
Fotó: Karnok Csaba / Archív fotó

 

Lássuk is a top 20-as lista dobogósait! Az első hat helyen csak olyan sportolót találunk, aki olimpiai éremmel, vagy helyezéssel térhetett haza. Az első helyezett Douchev-Janics Natasa rögtön három aranyérmet is szerzett ötkarikás játékokon, emellett 19 vb-címe és 17 Eb-aranya van – nemcsak a szegedi klub, hanem minden idők egyik legeredményesebb magyar kajakosa.

A második helyezett Vajda Attila egy arany- és egy bronz­érmet szerzett az ötkarikás já­­tékokon, és volt háromszor világbajnok, kétszer Eb-első. A harmadik pozíciót elfoglaló versenyzőhöz egy kicsit vissza kell ugranunk az időben, hiszen az olimpiai második és harmadik, valamint hétszeres világelső Csapó Géza a hetvenes évek kajakkirálya volt.

Ők tehát a dobogósok, a to­vábbi három helyezett közül Storcz Botond lett a negyedik, aki szegedi színekben egyszer állt az olimpiai és egyszer az Európa-bajnoki dobogó tetején, a további eredményeit más klub versenyzőjeként ér­­­te el. Az ötödik Sík Márton olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes volt, a hatodik Joób Márton pedig olimpiai hetedik, és háromszor világbajnok.

A folytatásban a jelen két ki­­válósága, Kárász Anna és Birkás Balázs következik, majd Kajner Gyula és Keresztesi Ale­xandra zárja az első tízet.

Ami mind a húsz – és a még kimaradt további – sportolóra egyaránt igaz: klasszisok (voltak) a maguk idejében, nehéz volt dönteni.

Hatodik, utolsó részünkben következnek a szentesi vízilabdasport legjobb férfi játékosai.

TOP 20

Az NKM Szegedi VE történetének

top 20 versenyzője:

1. Douchev-Janics Natasa,

2. Vajda Attila, 3. Csapó Géza,

4. Storcz Botond, 5. Sík Márton,

6. Joób Márton, 7. Kárász Anna,

8. Birkás Balázs, 9. Kajner Gyula,

10. Keresztesi Alexandra,

11. Medveczky Erika, 12. Horváth

Gábor, 13. Petrovics Kálmán,

14. Fehérvári Vince, 15. Hegedűs

Róbert, 16. Bohács Zsolt,

17. Páger Zoltán, 18. Boldizsár

Gáspár, 19. Svidró József,

20. Gyökös Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában