Kézisek kézise - férfiak

2020.07.11. 16:19

Döntöttek a kapitányok

A Kézisek kézise női szavazás zsűrijéhez hasonlóan a döntnöki testületbe azonos módszerrel ezúttal a férfi nemzeti válogatott egykori és jelenlegi magyar szövetségi kapitányait kértük fel, akik között többen akár maguk is jelöltek lehetnek a legjobbak közé a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo és a Magyar Kézilabda-szövetség közös játékában.

Munkatársunktól

Ezúttal is szinte mindenki vállalta, hogy összeállítja tízes listáját. A végeredmény a szakemberek megalapozott véleménye révén jól tükrözi a sportág férfiszakágának megannyi fényes korszakát, a hatvanas évektől szinte napjainkig. A trénereket a férfiegyüttes élén megélt összesen öt olimpia, tizennégy világbajnokság, egy B-vb és kilenc Európa-bajnokság ta­­­­pasztalata hitelesíti. Érdekesség, hogy egykoron játékos­ként a pálya minden szegletében megfordultak, hiszen akad közöttük kapus, átlövő, irányító, beálló és szélső, sőt vé­­dőspecialista is.

Nézzük a férfi Kézisek kézise zsűrijét legendás szakemberekkel, köztük három edzővel, akik a női szavazás zsűrijének is tagjai voltak! Csík Jánoson, Csoknyai Istvánon, Faludi Mi­­hályon, Gulyás Istvánon, Haj­du Jánoson és Kovács Lászlón, Mocsai Lajoson, valamint Vass Sándoron túl a továbbiakban azon szakemberek részletesebb jellemzését olvashatják, akik pályafutásuk során a Tisza Volán, vagy a Pick Szeged kö­telekében értek el nagy sikereket, és sokat tettek a Tisza-parti kézilabdázás múltjához, nagyságához.

Kővári Árpád. A Szegedhez ezer szállal kötődő, a Ti­­sza Volánban szereplő, majd a csapattal edzőként két ma­­gyar kupát is nyerő szakember 1995–96-ban vezette a váloga­tottat, amellyel az 1996-os Európa-bajnokságon a 10. helyen zárt.

Vladan Matics. A jugoszláv válogatottal játékosként kétszeres vb-bronzérmes szerb balszélső sikeres szegedi éveit követően, visszavonulása után „helyben” érte el első edzői sikerét, hiszen pár hónappal azután, hogy átvette a Tisza-parti csapatot, bajnokságot nyert az együttessel. Hajdu Já­­nos és Csoknyai István mellett dolgozott a magyar nemzeti csapat edzőjeként (2009-ben vb-6., 2010-ben Eb-14. lett az együttes), 2018–2019-ben pedig Csoknyaival társ-szövetségikapitányként. 2014 óta a Tatabánya vezetőedzője a közel két évtizede Magyarországon élő, magyar állampolgársággal is rendelkező tréner.

Skaliczki László. A Veszp­rém szériáit kétszer is megszakítva a Szegeddel (1996), majd a Dunaferrel (2000) is bajnokságot nyerő szakember 2001–2008 között dolgozott a válogatott szövetségi kapitányaként, sikerrel: 2003-ban vb-6., 2004-ben olimpiai 4. lett az együttessel.

Ők döntöttek tehát. Hogy mi­­ként, az a jövő hét elején derül ki. Következik játékunk legizgalmasabb része: az eredményhirdetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában