Erre lehet építkezni

2021.01.29. 17:08

Előrelépett a válogatott, 5. helyen zárt a világbajnokságon

Minden idők harmadik legjobb világbajnoki szereplésével az 5. helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a 27. világbajnokságon, amelynek negyeddöntőjében küzdelmes és drámai hosszabbítás után 35–32-es vereséget szenvedett a hatszoros vb-aranyérmes Franciaországtól.

Becsei Dávid

Bánhidi Bence mellett Mikler Roland nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt a válogatottban a világbajnokságon. Fotó: MTI/EPA/AFP pool

Fotó: Anne-Christine Poujoulat / POOL

1986-ban ezüstérmes, 1997-ben elődöntős volt a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon, míg 2021-ben a negyeddöntőig jutott, és az 5. helyen zárt. 30-30-as rendes játékidőt követően 35-32-re nyert Franciaország az óriásit küzdő Bánhidi Bencéék ellen.

Kiemelkedő szegediek

Az egész torna során remek formában játszott a két szegedi klasszis, Mikler Roland és Bánhidi Bence, a 21 éves Rosta Miklós remekül élt az adódó lehetőségeivel, míg Bodó Richárd ezúttal remek asszisztokkal hozta helyzetbe szegedi csapattársát, Bánhdit.Csodálatosan kezdődött a franciák elleni negyeddöntő a szenzációs védő Mikler Rolandnak köszönhetően, így már 7-1-re és 9-3-ra is vezetett a magyar válogatott. A szegedi kapus nem tudta az egész mérkőzésen ezt a kiemelkedő teljesítményt nyújtani – nem is elvárható, hogy a világ legjobbjainak valamennyi lövését hatástalanítsa –, a franciák pedig felzárkóztak. A szünetre kétgólos magyar előnnyel mentek, majd a 39. percben 20-19-nél vette át a vezetést a gall együttes.

Bánhidi Bence mellett Mikler Roland nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt a válogatottban a világbajnokságon.
Fotó: MTI/EPA/AFP pool

A sírból hozták vissza

Az utolsó percekben már úgy látszott, mindennek vége, 30-27-nél viszont a nyitott védekezéssel Bánhidi vezérletével – akit a meccs legjobbjának választották a torna során másodszor – egyenlítettünk. A hosszabbítás második félidejének elején Máthé büntetőt hibázott, majd már nem sikerült megújulniuk a magyaroknak támadásban, de így is egy nagyszerű vb-t zártak.

Fejlődött a csapat

– Kicsit keserű most a szánk íze, de remélem, hogy ez néhány napon belül elmúlik. Megpróbálunk a jóból építkezni. Többször nüanszokon múltak a helyzetek, de végül az ötödik helyen zártunk, s elértük a célunkat. Úgy jöttünk el, hogy próbáljunk meg minél több örömet szerezni a szurkolóinknak, és reméljük, ez sikerült. Összességében a válogatott lépett egyet előre, és ez jó jel a jövőre nézve – utalt ezzel Gulyás István a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra, amelynek egyik helyszíne az épülő szegedi aréna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában