Sokat tett a közösségért

2021.01.13. 14:47

Hetvenéves lett Csapó Géza, a legendás szegedi kajakkirály

Hetvenéves volt tavaly december 29-én Csapó Géza, akit a kajak-kenuban mindenki kajakkirálynak nevezett. Tanulni és sportolni érkezett Szolnokról Szegedre, majd hatalmasat alkotott.

Mádi József

Tanítványok között. A kajakkirály, Csapó Géza (balról a második) hetvenéves lett. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Csapó Géza, a legendás szegedi kajakos, edző, szakosztályvezető nemrég töltötte be a 70. életévét. 1966-tól Szolnokon, 1972-től Szegeden kajakozott. Két olimpián vett részt: 1972-ben Münchenben a második, 1976-ban Montréalban a harmadik helyen végzett K1 1000 méteren. A világbajnokságokon összesen nyolc érmet, köztük hat aranyérmet nyert.– Köszönöm az érdeklődést, időmilliomos vagyok pénz nélkül. Nem akarok panaszkodni, jól vagyok – mondta Csapó.

– Rendszeresen kerékpározok, és most várom a jó időt, hogy újra nekiindulhassak. Az új év első napjaiban is tekertem, aztán bejött az esős idő. Heti kétszer, háromszor biztos biciklizek. Deszk az állandó célpont, oda és vissza nagyjából húsz kilométert teszek meg. Illetve tíz éve minden nyáron leevezünk Szegedtől Titelig, a Tisza–Duna torkolatig, ez a túra csak 2020-ban maradt el a járványhelyzet miatt.

Tanítványok között. A kajakkirály, Csapó Géza (balról a második) hetvenéves lett.
Fotó: Karnok Csaba

Hogy milyen volt ez a hetven év? Az utóbbi egy év nagyon rossz volt, megmondom őszintén. Nehéz a jelen idővel szövetséget kötni, de küszködünk a túlélésért. Ta­nulni, sportolni jöttem Szegedre, a víz partján születtem, és vizes környezetben akartam felnőni, ott, ahol a kérész repül, ez pedig sikerült.

Kevesen tudják, de Csapó Gé­­zának hatalmas szerepe volt abban, hogy ma Szegeden van a világ talán legjobb kajak-kenu-pályája.

– Ahol élünk, ott kötelesek vagyunk tenni valamit a közösségért, a környezetért – nyilatkozta Csapó.

– Ha nem vadászok, és nincsenek az elért eredményeim, talán most nem is létezne a Maty-ér. 1974-ben elvitték Szegedről Hingl Józsefet a minisztériumba, utána én hozattam ide Kereszti Bélát a szolnoki első titkárral, Gergely Istvánnal, aki főügyész lett. Velük összefogva, valamint a szovjet katonákkal együtt, akik velünk vadásztak, sikerült elérni, hogy megépüljön a Maty-éri víztározó. Az ifjúságnak rendkívül fontos volt, hiszen Szeged egyetemi város sok fiatallal, akiknek sokszor a hormonokkal kell jóban lenni, nem az elvekkel.

Kajakkirály. Egyszerűen csak így nevezték Csapót.

– Abban az időben nem volt ennyi olimpiai és világbajnok versenyző a sportágban, mint most, talán ezért kaptam ezt a becenevet – vélte Csapó. – Emellett három diplomát szereztem, osztálytársam volt a budapesti egyetemen például Fábiánné Rozsnyói Katalin, Balczó András felesége. Ami biztos, valamennyien értünk el edzőként is eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában