Egy életre szóló élmény

2021.06.03. 12:50

Csizmazia Barnabás debütált a triálmotor Európa-bajnokságon

Régóta tervezgette, de a koronavírus-járvány miatt eddig nem volt lehetősége az Európa-bajnoki mezőnyben megmérettetnie magát Csizmazia Barnabásnak. A szegedi triálmotorosnak nagy álma vált valóra, hiszen nemrégiben végre a legjobbak között versenyezhetett.

Tóth Alex

Nagy álma vált valóra. Csizmazia Barnabás Európa élmezőnyében bizonyíthatott, és hasznos tapasztalatokat szerzett. Fotó: infotrial.it

Élete első triálmotor Európa-bajnoki versenyén állt rajthoz a ta­­valyi év férfi motorsportolójának választott szegedi tehetség, Csizmazia Barnabás, amelynek a Milánótól északra fekvő, a hegyek között elterülő, igazi autentikus olasz falu, Corte­nova adott otthont. A Tisza-parti sportoló sok különböző pályán ment már motorjával, de az olaszországi környezet már az első pillatban lenyűgözte.

– Ez egy igazi triálparadicsom volt! Hatalmas, szabálytalan alakú kövek voltak tudományosan elhelyezve úgy, hogy kombinált akadályként lehetett rajtuk ugrándozni – emlékezett vissza a körülményekre beszámolójában Csizmazia.

Nagy álma vált valóra. Csizmazia Barnabás Európa élmezőnyében bizonyíthatott, és hasznos tapasztalatokat szerzett.
Fotó: infotrial.it

Az már korábban ismert volt, hogy a kijelölt 15 pályarészt minden versenyzőnek kétszer kell majd teljesítenie, de az első nap végén lehetőséget is kaptak arra, hogy gyalogosan bejárják és felmérjék a terepet. Az első három etap ránézésre megnyugvással töltötte el a szegedi sportolót, hiszen hasonló felépítésű szakaszokat látott, mint amiken otthon is gyakorol. A negyedik és tizenegyedik közöttiek ezzel szemben már okoztak némi fejtörést, hiszen ezeken egy patakban, a víz folyásirányával szemben kellett haladni, nedves, nyálkás köveken ugratva.

Mivel az első napon csak a 16 éven aluliak, illetve a női versenyzők álltak rajthoz, így Csizmazia Barnabásnak és édesapjának, aki egyben az edzője is, Csizmazia Botondnak lehetősége adódott megnézni, hogy mit is mutat a pálya éles helyzetben. Ekkor szembesültek vele, hogy ez az Európa-bajnokság a világbajnoksághoz hasonlóan nonstop szabályok szerint zajlik, azaz a keréknek folyamatosan mozgásban kell lennie, ez pedig kellemetlen meglepetésként érte a magyar résztvevőket.

Ez a tény természetesen nem vett el Csizmazia Barnabás versenyzés közben szerzett élményeiből és tapatasztalataiból, a szegedi motoros végül a 14. helyen fejezte be élete első Európa-bajnoki futamát.

– Sajnos kicsit kapkodtam, ezért az első körben sokat hibáztam. A második körben már jobban felvettem a ritmust, sikerült több nullás pályát is mennem. Megint sokat tanultam, látom, hogy milyen helyszíneken kell majd edzenem a későbbiekben. Nagyon jó volt ilyen magas szin­­tű versenyen részt venni és cél­­ba érni – értékelte szereplését Csizmazia, aki jövő héten a magyar bajnokságon vesz részt, míg augusztus végén Németországban, majd Csehországban folytatja az Eb futamait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában