Szenior tájfutás

2021.08.16. 12:47

Novai Éva világbajnok lett sprintfutamban

Székesfehérváron rendezték meg a tájfutó-világbajnokságot, amelynek rendezésében az SZVSE is szerepet vállalt: a klubnál igazán büszkék a világbajnoki aranyérmet szerezett versenyzőjükre, Novai Évára.

Munkatársunktól

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a szenior tájfutó-­világbajnokság, amelynek idén eredetileg Japán adott volna otthont, ám az olimpia miatt lemondták a rendezést. Ezt végül Magyarország vállalta magára, a versenyeket velencei központtal, Székesfehérváron és környékén rendezték meg, összesen tizenhárom korosztályban.

Az összesen 1500 fős mezőny rajtoltatásában, a világbajnokság rendezői között kiemelt feladatokat kapott a Szegedi Vas­utas SE is, amely ráadásul egy világbajnoki címet is elhozott.

A klubban versenyző, a korábbi ifjúsági Európa-bajnok, sokszoros felnőttválogatott Novai Éva ugyanis világbajnoki aranyat szerezett a 40 évesek korosztályában.

A rövid távú sprintszámot Székesfehérvár belvárosában rendezték meg, a 3100 méteres távot, amely 22 ellenőrző pontot tartalmazott, Novai Éva 16 perc 58 másodperc alatt teljesítette.

– Óriási élmény, majdnem elpityeredtem a célban! Kimondani ezt nem mertem, otthon, a családi asztalnál beszéltünk róla, hogy anyu a dobogóért futhat, de nem mondtam ki előre, hogy megnyerhetem. Nem vagyok már fiatal, de egyszer sem voltam még Székesfehérvár belvárosában. Nagyon tetszett, bár nyilván a magas tempó mellett nem néztem szét. Ideális terep volt sprintversenyre. Ha az ember mindig tudja, hogy mit kell majd csinálnia, és nem annyira a jelenben él, akkor a láb az viszi előre, az másodlagos. Nem maradtam le magamhoz képest fejben, mindig tudtam, mi lesz a következő lépésem – nyilatkozta a világbajnoki címét követően Novai Éva.

Az SZVSE sportolója számára nem ez volt az egyetlen érem, a középtávú, erdei futamon ugyanis egy szlovén és egy dán versenyző mögött bronzérmes lett.

Itt 4850 métert kellett teljesíteniük, 18 ellenőrző pontot kellett érinteniük. A hosszú távú terepfutáson, ahol 230 méter szintkülönbségű pályán 6,5 kilométert futottak le, Novai Éva a hetedik helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában