Interjú Molnár Tamással

2021.09.11. 20:00

Legyen vonzó csapat a Szegedi VE

Ígéretes jövő előtt áll a nyári eredményeket látva a magyar vízilabdasport, valamint a megerősödött Szegedi VE férficsapata is. Utóbbinál a cél a vonzó csapat építése és a kettős életpályamodell biztosítása a játékosoknak. Mindezek apropóján a Tisza-parti klub ügyvezető igazgatójával, a játékosként háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamással beszélgettünk.

Becsei Dávid

A jövő vízilabdázóival. Molnár Tamás (középen) és iker fiai, Lóránd Hugó és Benedek Manó. Fotó: Balogh László/MW

Fotó: Laszlo Balogh

– Zsúfolt nyara volt, hiszen járt a tokiói olimpián, valamint több utánpótlás-vízilabda-eseményen is dolgozott, többek között a szentesi U15-ös Európa-bajnokságon. Japánból két bronzéremmel térhettek haza a magyarok, míg a Kurca-parti városban aranyérmesek lettünk. Elégedett a nyári terméssel?

– Túl még azért nem vagyunk az eseményeken, hiszen hátravan a fiú U17-es Európa-bajnokság Máltán, valamint a női U20-as világbajnokság Izraelben. A sikerek fő csapásvonala a két olimpiai érem volt, amelyekkel összességében sikeres nyáron vagyunk túl. Ami az én helyzetemet illeti, a nemzetközi és az európai szövetség tisztségviselőjeként vagyok jelen, így az ő szemszögükből vizsgálom az eseményeket. Természetesen nem tudom meghazudtolni a magyar érzelmeim, ezért ha nyíltan nem is, de a lelkemben mindig nagyon szurkolok a sikereinkért.

– Ugye a technikai bizottság tagjaként vesz részt a rendezvényeken, amelynek ráadásul az Európai Úszószövetségnél (LEN) az alelnöke. Milyen feladatai vannak ilyen- kor?

A jövő vízilabdázóival. Molnár Tamás (középen) és iker fiai, Lóránd Hugó és Benedek Manó.
Fotó: Balogh László/MW

– A Nemzetközi Úszószövetségnél, a FINA-nál is tagja vagyok a technikai bizottságnak, amely felel az adott esemény lebonyolításáért. Komplex feladat, mi felelünk a játékvezetők küldéséért, mindenért, ami szervesen összekapcsolódik a torna során a helyszínre való megérkezéstől a távozásig a csapatokat, delegátusokat és bírókat tekintve.

– Az idei nyár alapján több, mint biztatónak tűnik a magyar vízilabda jövője, hiszen az U15-ös fiú- és leányválogatott is Európa-bajnok lett, az U17-es leánycsapat Eb-bronzérmes, az U20-as fiúválogatott pedig negyedik helyen végzett a világbajnokságon.

– Nem hiszem, hogy messzemenő következtetéseket lehet levonni ezekből, mert egy rendhagyó másfél év van mögöttünk a koronavírus-járvány miatt. Nem mutatják meg reálisan, hogy kit miként befolyásoltak a lezárások, hiszen mindenki máshogy tudott edzeni és mérkőzéseket játszani. Az, hogy jelenleg a legjobb négyben járunk az utánpótlás-világversenyeken, biztató, de nem ülhetünk a babérjainkon azon gondolkodva, hogy szép jövő előtt állunk, mert akkor a többiek beelőznek bennünket. Merthogy ők is dolgoznak gőzerővel. Új szezon jön, új célokat kell teremtenünk, és dolgozni, dolgozni, dolgozni.

Idén már nem lesz üres a Tiszavirág Sportuszoda lelátója a Szegedi VE bajnoki mérkőzésein. Archív fotó: Kuklis István

– Térjünk át Szegedre, ahol most egy egészen jó csapat körvonalazódik kizárólag magyar játékosokból, több Szegedi Vízipóló Suli-nevelttel. Milyen célokkal vágnak neki a felnőtt OB I.-es szezonnak?

– Nem sok értelmét látom a célok kijelölésének, elég csak megnéznünk az előző szezont. A járványhelyzet mindenkinek átok volt, mi pedig örülhettünk, hogy benn maradtunk az első osztályban. A reális célkitűzésünket alulteljesítettük, nagyjából tíz olyan meccsünk volt, amelyen egygólos vereséget szenvedtünk vagy döntetlent játszottunk, vagy éppen az utolsó pillanatban vesztettünk. Összességében már a tavalyi játékoskeretünkkel is három–négy hellyel nyugodtan előrébb várhattuk volna a tabellán ideális esetben a csapatunkat.

– És idén?

– Minden pozícióban erősödtünk, sikerült folytatni a koncepciónkat, hogy saját nevelésű játékosokat, illetve olyan komoly tervvel rendelkező vízilabdásokat igazoljunk, akik az utánpótlásból kiöregedtek, de tanulás mellett a sportban is fontos céljaik vannak. Előbbiben a Szegedi Tudományegyetemmel kötött együttműködésünk segíthet.

– Mi a Szegedi VE hosszú távú koncepciója?

– Mindenképpen az, hogy perspektívát nyújtsunk az utánpótlás játékosainknak, hogy eljuthatnak az első osztályba. Ha van erejük, akkor a továbbtanulásban is segítünk nekik az egyetem lehetőségeit kihasználva. Ezeknek viszont az a hátránya, hogy nem tudjuk majd hosszabb távon Szegeden tartani a legjobbakat, mert akikben van potenciál és beváltják a céljaikat, azok keresettebbé válnak és megdrágulnak. Összességében olyan vonzó csapatnak kell lennie a Szegedi VE-nek, ahol a kettős életpályamodell megvalósul, és olyan erős legyen, hogy reálissá váljék a játékosok számára a top csapatba igazolás vagy a válogatottság kiharcolása.

– Ön személyesen is érintett iker fiai által az SZVPS-ben. A fiatal szegedieké a jövő?

– Igen, szerencsére az én iker fiaim is vízilabdáznak. A serdülőcsapatot erősítik, ők is bemutatkoztak az elmúlt idényben a felnőtt OB I.-ben. Egy-két debütálást a pandémia szült, de az első osztály ízét megérezve komoly motivációt kaphattak a fiatalok. A lehetőség adott előttük, ezért nem akarunk olyan irányba elmenni, hogy a bajnoki döntő és nemzetközi kupaszereplés a cél, mert akkor ezektől a szegedi fiataloktól vennénk el a bizonyítási lehetőséget.

– Komoly mérföldkő lesz a klub életében szeptember 25., ugyanis először játszhat majd felnőtt OB I.-es meccset nézők előtt a februárban átadott Tiszavirág Sportuszodában. Az ellenfél a megyei rivális Metalcom Szentes lesz.

– A legfontosabb, hogy végre nézők előtt játszhatunk majd. Tavasszal egy csodálatos uszodát vehettünk birtokba, amely fellegvára lehet a magyar és a nemzetközi sportéletnek.

– Nehéz lesz megtölteni?

– Mindig nehéz. Annak ellenére, hogy lehet már látogatni, az emberek azért óvatosabbak egy ilyen másfél év után. Akinek kötődése van a klubhoz, mindenképpen eljön majd a meccseinkre, de azon leszünk, hogy visszacsábítsuk és megszerettessük minél több emberrel a csapatot, az uszodát és a vízilabdát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában