Sporttörténelmet írtak

2021.11.27. 19:28

40 éve játszott a KEK négyes döntőben a Szentesi Vízmű

Napra pontosan negyven esztendővel ezelőtt, 1981. november 27–29. között írt sporttörténelmet a Szentesi Vízmű férfi vízilabdacsapata. A Kurca-partiak a Kupagyőztesek Európa-kupájában szerepeltek a legjobb négy között a horvátországi Splitben.

B. D.

A szentesi férfi vízilabdázók a Magyar Népköztársasági Kupa megnyerésével 1980-ban szereztek jogot arra – a döntőben a megyei rivális SZEOL AK-t győzték le 6–5-re a budapesti Komjádi Béla sportuszodában –, hogy az európai kupaporondra is kiléphessenek.

A Kurca-partiak menetelése a KEK-ben 1981. október 18-án indult a svédországi előselejtezőben.

Az első mérkőzésen a dán kupagyőztes Esbjerg ellen 18–5-ös sikerrel nyitott a Szentesi Vízmű, a házigazda Neptun Stockholm 12–5-ös legyőzésével lettek csoportgyőztesek Tóth Gyula vezetőedző ta­nítvá­nyai.

A középdöntő rendezését a szentesi klub is megpályázta, amelyet az európai szövetség támogatott. 1981. november ha­­todika és nyolcadika között rendezték meg a mérkőzéssorozatot, azonban fedett uszoda híján Szentes helyett Kecskemétre vitték el a rangos sport­eseményt.

A Szentesi Vízműnek a ro­­mán Nagyváraddal, a holland Zian Vitessével és a görög Glüfadával kellett megküzdeni a négyes döntőbe kerülésért.

A Szentesi Vízmű Kecskeméten remeklő csapata, álló sor, balról: Mezei, Pengő, Kádár, Kurucz, Komlósi, Szénászky, Kucsera, Dr. Tóth Gyula (vezetőedző), Horváth. Guggolnak, balról: Faludi, Markó, Vass, Fülöp, Dömsödi. Fotó: Dömsödi József archívuma

A kecskeméti torna nyitónapján a görögöket 14–8-ra győzte le a Szentes (gólszerzők: Dömsödi 5, Komlósi 2, Pengő 2, Kádár 1, Fülöp 1, Szénászky 1, Kucsera 1, Kurucz 1). A holland Vitesse több válogatott játékossal érkezett, parázs összecsapáson 8–8-as döntetlennel zá­­­­rult a találkozó, a szentesi ka­­pus, Horváth György remeklésének is hála, többek mellett büntetőt is hárított (a mérkőzés szentesi gólszerzői: Dömsödi 3, Mezei 1, Komlósi 1, Fülöp 1, Kurucz 1, Vass 1).

A mindent eldöntő találkozót nagyjából 1200 magyar szurkoló biztatása közepette rendezték meg a válogatott játékosokkal felálló román Nagyvárad ellen.

– Ez a mindent eldöntő derbi 9–9-es döntetlennel zárult a fantasztikus közönségnek, va­­lamint csapatkapitányunknak, Pengő Lászlónak köszönhetően, aki kitűnően semlegesítette a románok legjobb játékosát – emlékezett vissza lapunknak a szentesiek játékosa, Dömsödi József, aki ezen a találkozón háromszor volt eredményes. Rajta kívül Fülöp kétszer, Pengő, Szénászky, Ku­­rucz és Vass pedig egyszer-egyszer talált be. Hatalmas bravúr, két döntetlennel és egy győzelemmel a Szentesi Vízmű másodikként bejutott a középdöntőből a KEK négyes döntőjébe.

1981. november 27–29. között abban a spliti uszodában rendezték meg a KEK-döntőt, ahol ugyanebben az évben a férfi felnőtt Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott bronzérmes lett.

A négyes döntő első meccsén a Nagyvárad 13–6-ra győzte le a Szentest. A második napon a spanyol Montjuich gólszegény találkozón nyert 6–3-ra, míg a zárónapon a hazai környezetben játszó, végső győztes Posk Split 14–7-re győzött a Vízmű ellen.

A Szentesi Vízmű három ve­­reséggel a Kupagyőztesek Európa-kupájának negyedik helyén zárt. Ez az eredmény a kupagyőzelemmel együtt aranybetűkkel íródott be a szentesi vízilabda történelemkönyvébe, amely máig a legnagyobb sikere a Szentesi VK férfi szakágának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában