450 mérkőzés sárga-zöld szerelésben

2021.11.08. 19:58

Magyar György a makói labdarúgás ikonikus alakja – Fotók

Miközben a labdarúgó NB III. Közép csoportjának őszi idényében remekel a Makó FC, és a dobogón áll, egyik leghűségesebb játékosa, Magyar György négyszázötvenedik alkalommal léphetett pályára sárga-zöld mezben. A csapattól pedig ezért tortát kapott a civilben tűzoltóként dolgozó 42 éves futballista.

Becsei Dávid

– Óriási élmény, hogy immár túl vagyok a négyszázötvenedik mérkőzésemen a Makó FC mezében

jegyezte meg büszkén érdeklő­désünkre Magyar György, aki 1999-ben Vízi István klubelnök invitálására igazolt Makóra Szegedről. Kisebb megszakítások vol­­tak az elmúlt huszonkét esztendőben hagymavárosi pályafutásában. A 2011–2012-es idény első felét a Szeged 2011-gyel a másodosztályban töltötte, majd visszatért Makóra. 2013 telén Mó­­­­rahalomra igazolt, ahol játékos-edzőként dolgozott, 2018 nya­ra óta erősíti újra a Makót.

– Mindig remek csapatokban játszhattam itt. Makó fontos része az életemnek, hiszen negyvenkét évemnek közel az egyharmadát töltöttem itt

tette hozzá.

Gerincsérv

2018-ban, amikor Mórahalomról visszatért Makóra, egy komoly problémával is meg kellett küzdenie, amely akár az aktív játékos-pályafutását is veszélyeztethette volna, végül szerencsére az odafigyelés meghozta a gyümölcsét.

A Ferencváros ellen többek mellett Tököli Attilával is megküzdött Magyar a labdáért. Archív fotó: Schmidt Andrea

– Volt egy ki­­alakuló gerinc­sérvem, de szerencsére nem kellett megműteni, McKenzie-tornával rendbe jött. Ekkor három hónapig nem mo­­zoghattam, csak tornázhattam. Ez egy kulcsidőszak volt, azóta nagyon odafigyelek magamra, tu­­datosabbá váltam. Rendszeresen biciklizem, jártam félmaratonon is. Ezeknek köszönhetően eltűnt rólam a maradék zsírréteg, sajnos egy pici izommal, de a mozgás sokkal könnyebben megy. Ez is az oka, hogy még mindig futballozom, de azt már biztosra veszem, hogy ez az utolsó szezonom az NB III.-ban. Úgy érzem, van még bennem energia, szeretnék tovább futballozni addig, amíg nem hátráltatom a csapatom – beszélt egészségi állapotáról.

Egyetlen titok

Elmondása szerint a legnagyobb titka, hogy nem kötelezettségnek veszi az edzéseket és mérkőzéseket, hanem élvezet­tel csinálja azokat. Az 1994–1995-ös idény óta játszik a fel­­nőttek között, öt mérkőzésen pe­­dig az NB I.-ben is pályára lépett fiatalon, amikor Szegedről kölcsönadták az akasztói Stadler FC ifjúsági csapatába.

A klub és játékosai a jeles alkalomból egy 450-es feliratú tortával lepték meg Magyar Györgyöt a Cegléd-meccs után. Fotó: Makó FC

A makói labdarúgás fénykorát a kétezres években élte, a 2008–2009-es szezonban pedig bronz­érem került Magyar Györgyék nyakába az NB II. Keleti csoportjában. A pontvadászat győztese a Ferencváros, az ezüstérmes a DVSC-DEAC volt.

Az ünnepi torta.

Csúcson 2009-ben

– Sok mérkőzésem és még több edzésem volt Makón, ennyiből szinte lehetetlen kedvencet választani. A társak is cserélődtek, bár a kétezres években viszonylag állandó társaságunk volt, valószínűleg ennek is köszönhettük a jó szereplésünket. Kedvenc gólom vagy meccsem nincs, de a Ferencváros elleni mérkőzések különlegesek, hiszen rengeteg szurkoló előtt játszhattunk itthon és az Üllői úton is. Az igazán fontos viszont a társaságunk volt, hogy milyen becsben tartjuk egymást. Egymásért harcoltunk Maróti Sadával, Czirbus Gabival, Puskás Csabival, de felsorolhatnék mindenkit a csapatból, ez volt a csúcs – emlékezett vissza pályafutása legnagyobb sikerére Magyar György.

Miután Makóra igazolt, élt ott néhány évet, majd 2010 környékén költözött vissza Szegedre, ahol a Magyar Postánál dolgozott csomagkézbesítő futárként. Hosszabb ideje már tűzoltó, amelyre a labdarúgáshoz hasonlóan csapatjátékként tekint.

Magyar György (zöldben) rutinos játékára idén is számít Makón Siha Zsolt edző. Fotó: Makó FC

Ami pedig Magyar György és a Makó FC jelenét illeti, a fényes ősz derekán tartanak az NB III. Közép csoportjában. Tizenegy mérkőzésen át nem találtak legyőzőre, fordulókon át vezették a tabellát. Jelenleg a harmadik helyen állnak, az elmúlt négy mérkőzésen viszont két pontot szereztek, így kisebb hullámvölgyre gondolhatunk.

Újabb remek generáció

– Nem kell megijedni, nincs semmi komolyabb probléma. Csak egy olyan sorozatba kerültünk, amikor a gólhelyzeteinket nem tudják értékesíteni. Az viszont bizakodás­­ra ad okot, hogy a második félidőket rendre jobban bírjuk erőnlétileg az ellenfeleinknél. Ezt pedig annak köszönhetjük, hogy már az előző megyeegyes idényünkben is a harmadosztályra készültünk. Együtt maradt a keret, érkeztek néhányan. Összejött itt egy jó generáció, rendszeresen játszik mindenki – avatott be a részletekbe.

Miként a csupa szív labdarúgó elmondta, eddig várakozáson fe­­lül teljesítenek csapatával. Feljutóként a csapatok nagy része fekete ló volt számukra, de az is nehezítő körülmény, hogy míg a mezőny fele nagyjából félprofiként sportol, addig az összes makói játékos amatőr, civil munka mellett futballozik.

2021-ben még öt mérkőzés vár a makóiakra a bajnokságban. De­cember ötödikén Monoron zárnak, majd február tizenharmadikán Vácott nyitják a tavaszt. Magyar György a hátralevő öt találkozón úgy számol, nyolc-tíz pontot begyűjtenek, ami méltó befejezése lehetne a remek sárga-zöld ősznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában