Forma-1

2021.12.13. 10:57

Holland trónfosztás

Lewis Hamilton a rajtnál egyből megelőzte a pole pozícióból induló Max Verstappent, és a futam szinte teljes egészében vezetett, Latifi balesete miatt végül be kellett küldeni a biztonsági autót Abu-Dzabiban. Az újraindításkor Verstappen megelőzte Hamiltont, megnyerte a versenyt, és ő lett a sportág történetének első holland világbajnoka.

Munkatársunktól

Mogyoród Hungaroring 20210731 Forma1 F1 2021 Magyar Nagydíj idõmérõ edzés Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Max Verstappen

Fotó: Földi Imre

Már a futam legeleje izgalmasan kezdődött, hiszen Lewis Hamilton remekül kapta el a rajtot, míg Verstappen kissé beragadt, így az első méterek után már a hétszeres világbajnok brit vezetett. A Red Bull pilótája nem sokkal később megpróbálta visszaelőzni Hamiltont, és a két autó valamelyest össze is ért ekkor, de mivel a holland nem hagyott elég helyet riválisának, így vissza kellett adnia a pozíciót. 

A verseny következő szaka­szában a rekordot jelentő, nyolcadik vb-címére hajtó Hamilton remek versenyzéssel fokozatosan lépett el a másodiktól. A Mercedes versenyzője a kerékcserét követően óriási csatát vívott az akkori éllovas Sergio Pérezzel, akit először megelőzött, de a mexikói nem adta olcsón a pozíciót, kétszer is visszatámadott, a harc következtében pedig a mögöttük haladó Verstappen utol is érte őket, újra nyílt lett a küzdelem. 

Féltávnál feladni kényszerült a korábbi világbajnok Kimi Räikkönen, aki utoljára ült Formula–1-es autóban, ez volt a jégember becenévre hallgató finn utolsó versenye. A folytatásban Hamilton ellépett, ám ekkor jött Latifi, aki a falnak ütközött, így az utolsó körökre be kellett küldeni a biztonsági autót. 

Verstappen lágy gumikra vál­­tott, míg a Mercedes úgy dön­­tött, hogy marad a már 41 kör óta használtaknál. Ez végül végzetesnek bizonyult, mert bár amikor a biztonsági autó bejött, a kiírás szerint a lekörözött autókat nem lehetett volna megelőzni, ezt később megvál­toztatták. Az utolsó nagy csatából természetesen a friss gu­­mikkal rohamozó Verstappen jött ki győztesen, így ő lett a futamgyőztes és a világbajnok Hamilton előtt. A dobogó harmadik fokára a ferraris Carlos Sainz Jr. állhatott fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában