Helyi sport

2022.02.03. 15:00

Fényes a friss Európa-bajnok jövője

2014 és 2021 között a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát erősítette Jonas Källman, aki 222-szeres svéd válogatott játékosként különleges érzések közepette nézhette a spanyoloknak szurkoló gyermekével a drámai Eb-döntőt Svédország és Spanyolország között.

Becsei Dávid

Nem maradtak győztes nélkül. Jonas Källman a svédeknek, kisfia a spanyoloknak szurkolt az Eb- döntőben. Fotó: Jonas Källman családi albuma

A szegedi férfi kézilabdázás elmúlt hatvan évének egyik legnagyobb ikonja Källman, aki az elmúlt nyáron igazolt Szegedről a Benficába. Legnagyobb sikere az olimpiai ezüstérem a svéd válogatottal, amely húsz esztendő után Budapesten lett ismét Európa-bajnok, csúcstartóként, ötödször.– Ez egy különleges és nagyon fontos siker a csapatnak, az egész országnak, a szurkolóknak és a szövetségnek egyaránt. Pláne úgy, hogy sok fiatallal értük el, így fényes a válogatott jövőképe – vélekedett a Délmagyarország érdeklődésére a 41 éves balszélső, akivel a Pick Aréna Legendák falán is találkozhatunk. 

Sokáig élt Spanyolországban, ahol megismerte feleségét, majd később gyermekük is ugyanott született. Nem csoda, hogy különleges érzései támadtak a vasárnap esti döntő során. 

– Sokan nem gondolták volna előzetesen, hogy svéd–spanyol döntőt rendeznek majd az Eb-n, de ettől szép a kézilabda, hogy nem mindig a legjobb taktika vagy a legjobb játékoskeret lesz a legsikeresebb. Hanem az a csapat, amely olyan szívvel és lélekkel küzd a pályán, mint például Spanyolország – jegyezte meg. 

Jonas Källman hozzátette, nagyon tetszett neki az Európa-bajnokság, mert sok magas színvonalú mérkőzést hozott. A legnagyobb meglepetést számára Hollandia és Mon­tenegró teljesítménye jelentette. A Covid szempontjából őrültként jellemezte a tornát, bízik benne, hogy legközelebb ebből az aspektusból már egy nyugodtabb esemény lesz a vb. 

Új csapatával, a Benficával jó őszön van túl. Lisszabonban az arénához közel laknak egy szép lakásban, a gyerekeknek megfelelő iskolát találtak. A portugál időjárás csodálatos, nagyon boldogok. – Meglátjuk, egyelőre a szezon végéig van szerződésem – fogalmazott szűkszavúan a jövőjét firtató kérdésünkre. 

Edzője a magyar válogatottnál is dolgozó Chema Rodríguez, aki a spanyol kézilabdaiskolát képviseli, amelybe könnyen beilleszkedett, hiszen eddigi pályafutását szinte végigkísérte. 

– Minden esélyünk megvan még a bajnoki cím megnyerésére, két vereségünk közül a Vitoria ellenit sajnálom, az meglehetett volna. Az Európa-ligában a csoportkörben továbbjutó helyen állunk, miután a selejtezőben a német Rhein-Neckar Löwent búcsúztattuk – beszélt őszi teljesítményükről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában