Vb-értékelő interjú

2022.07.06. 07:40

Szabó Zoltán: Kásás Tamással találkozni eposzi kellék

Reális a magyar férfi vízilabda-válogatott hetedik helye a világbajnokságon a BEK-győztes játékos, a szegedi Szabó Zoltán szerint. A kritikákkal óvatosan bánna, a szeptember eleji Eb-n viszont több új pólóst kipróbálna.

Becsei Dávid

Szabó Zoltán és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók a Margitszigeten. Jobbján Kásás Tamás, balján Biros Péter.

Fotó: Tumbász Hédi

– A vízilabda-világbajnokság budapesti férfimérkőzésein dolgozott szakkommentátorként, de a szegedi Tiszavirág Sportuszodában is találkoztunk. Rengeteg ismerőssel összefutott, a Kásás Tamással és Biros Péterrel készült képet megosztotta közösségi oldalán. Milyen élményekkel gazdagodott? 

– A Kásással való találkozás eposzi kellék, mert kis túlzással személyesen utoljára 2017-ben futottunk össze, akkor is vb-n a Margitszigeten. Meg is beszéltük, hogy akkor legkésőbb 2027-ben újra itt. Egy ilyen világbajnokság a meccseken túl a rengeteg ismerős miatt óriási élmény. Húsz mérkőzésen kommentáltam, de a szegedi nyitómeccsen, a görög–thaiföldi női összecsapáson is kint jártam. Különleges két héten vagyunk túl, örökélmény, hogy a Tiszavirágban is ilyen rangos meccseket rendeztek. 

– 2017 után ismét hazánk volt a vb otthona. Kijelenthetjük, hogy a Margitsziget a vízilabda szentélye? 

– Mi csak megismételjük, ezt azok jelentik ki, akik eljönnek ide játékosként, edzőként vagy közreműködőként. Legutóbb a győztes amerikai női válogatott szövetségi kapitánya irigykedett, hogy milyen csodálatos hangulatot élt meg itt. Újra és újra bizonyítja a Margitsziget, hogy fel kell kötni a gatyát annak, aki magasabb színvonalú és jobb hangulatú tornát akar rendezni ennél. Megjegyzem, a horvátok augusztus végén az Európa-bajnokságon megpróbálják felülmúlni, a hírek szerint tízezer fős uszodával készülnek. Kérdés, hogy ezt meg tudják-e tölteni. Nálunk még a záró ünnepséget is telt ház nézte végig, pedig a magyar férfiválogatott sajnos nem volt érdekelt a négy között. 

– Ha már a férfiak, reális a hetedik helyük ezen a tornán? 

– A látottak alapján igen, ez a válogatott a saját csúcsformájának közelében sem járt csapatként és egyénileg sem. Tavaly az Európa-bajnokságon igen, most valamiért nem. Sok okot lehet keresni, de ezt azoknak kell megtalálni, akiknek ez a feladata. Itt jegyezném meg, hogy amikor kritikával élünk irántuk, nem szabad átesnünk a Lipicai ménes túloldalára, hogy vége mindennek. Meg kell nézni az elmúlt hat-nyolc év eredményeit, hogy volt-e olyan csapat, amely mindig a négy között végzett? Elárulom, nem, még a szerbek is hiányoztak onnan kétszer. Figyelembe kell venni, hogy van hét-nyolc azonos esélyű együttes, amely pályázik az elődöntőre, így törvényszerű, hogy négynek ki kell esni. Sajnos most mi ebben benne voltunk. 

– Megismétlődött a 2019-es vb-döntő. Ennyire előrébb járnak a győztes spanyolok, illetve az olaszok? 

– Nem mondanám, hogy előrébb járnak, inkább előrébb végeztek. A szigorúan vett vízilabda-taktikán és technikai végrehajtáson túlmutató tűzben, szívben jobbak voltak nálunk. Ide sorolom a bronzérmes görögöket is, akik az olimpiai ezüstérem után megerősítették, rendben vannak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában