Remek teljesítmények

2022.12.13. 21:11

Kilenc megyei sportolót választottak meg az Év legjobbjának

A sportági szakszövetségek szavazatai alapján az MTI Sportszerkesztősége 1964 óta hozza nyilvánosságra az év legjobbjait. Idén ötvennyolc válaszoltak erre a felkérésre, kilenc díjazottat Csongrád-Csanád megyéből választottak meg.

Becsei Dávid

Olasz Annát negyedszer választották meg az Év legjobb női nyíltvízi úszójának.

Fotó: Török János

Gyorsasági görkorcsolyázásban  a szegedi Tornádó Team versenyzőjét, Gardi Dominikát immár nyolcadszor választották meg az év legjobbjának a nők között. Az ő nevéhez fűződik a magyar görkorcsolyasport eddigi legértékesebb eredménye, az argentinai világbajnokságon tízezer méteren a hatodik helyen ért célba.

Az év férfi kajakosának az algyői származású olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálintot választották meg, míg a nőknél a tiszaújvárosi Bragato Giada és a szegedi Nagy Bianka közösen érdemelte ki az elismerést.

Karnok Csaba
Az Év legjobbjának választott női kajakosai, Nagy Bianka (balról) és Bragato Giada.
Fotós: Karnok Csaba

Rövidpályás gyorskorcsolyában hetedik alkalommal bizonyult a legjobbnak a Jászapáti Petra (Szegedi Korcsolyázó Egylet), aki a 2022-es téli olimpián bronzérmet nyert a vegyes váltóval.

A legjobb férfi ökölvívónak Gémes Leventét választották meg. A Szeged BC bokszolója novemberben az ifjúsági világbajnokságon lett ezüstérmes a 71 kilogrammosok között.

Először választották meg a legjobbnak 15-ös rögbiben a szegedi Fit World Gorillák játékosát, Márki Rolandot.

A férfi szkanderesek között is Szegedre került az Év legjobbja elismerés, ugyanis a szakági sportszövetség Baumann Ádámra voksolt, aki a Maláj Team SE versenyzője.

Másodszor lett a legjobb férfi tekéző a Zengő Alföld Szegedi TE klasszisa, Zapletán Zsombor.

Akárcsak tavaly, idén is a szegedi Olasz Anna lett az év női nyíltvízi úszója, így már negyedjére zsebelte be ezt az elismerést.

Az Év férfi kézilabdázója az elmúlt négy esztendőben rendre szegedi volt. Az utóbbi három évben Bánhidi Bence, 2018-ban pedig Bodó Richárd érdemelte ki ezt az elismerést. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) január nevezi majd meg 2022 legjobbját.

A voksolás háttere

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között.

Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 19. elsőségével, míg a curlinges Szekeres Ildikó 11. alkalommal, vegyes váltó partnere Nagy György, a teniszező Fucsovics Márton és a vitorlázó Érdi Mária tizedszer, a bridzsjátékos Fischer Brigitta, uszonyosúszásban Senánszky Petra, a sífutó Kónya Ádám és a sílövő Panyik Dávid egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak.

Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmese, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, és a világbajnoki címet nyert Szilágyi Áron kardozó, Salim Omar tekvondós, valamint a vb-n és az Eb-n is verhetetlen kajakos Kopasz Bálint ugyancsak megtalálható a listán.  

A multisport Európa-bajnokság további győztesei közül a tornász Kovács Zsófia, valamint a kenus Bragato Giada, Nagy Bianka kettős szintén az élen végzett sportágában.

Labdarúgásban az RB Leipzig játékosa, Szoboszlai Dominik érdemelte ki az év legjobbja címet.

A legeredményesebb hazai klubok közül a Vasas hét, az Újpest hat, az MTK és a Ferencváros öt-öt, a Budapesti Honvéd pedig négy elsőséget mondhat magáénak.

Külföldi egyesület képviseletében hat versenyző zárt az élen.

Az olimpiai sportágak legjobbjai meghívást kapnak az M4 Sport-Az év sportolója gálára, január 9-én a Magyar Állami Operaházba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában