A hétvégén a Maty-éren rendezik az első felnőtt kajak-kenu-válogatót

2023.05.02. 16:08

Szegeden indul a szezon

Kezdődik a szezon a kajak-kenusoknál: a sík vízi gyorsasági szakág első válogatóját péntektől vasárnapig rendezik a szegedi Maty-éren, majd a jövő hétvégén a világkupa következik.

Mádi József

A szegedi Nádas Bence jó eséllyel világkupa-induló lesz.

Fotó: Karnok Csaba

A várakozásnak vége, a női kajak szakágat, illetve az ifjúsági korosztályt kivéve – nekik még csak tájékoztató verseny lesz – május 5–7. között Szegeden rendezik az első válogatót. A három nap alatt képet kapunk arról, ki milyen felkészülésen van túl, emellett több számban az egy héttel később esedékes hazai világkupán való indulás lesz a tét.

Merthogy a hagyományokhoz híven 2023-ban is lesz nemzetközi verseny a Maty-éren. Május 11-14. között gyorsasági és para kajak-kenu világkupa helyszíne lesz Szeged, amelyen több, mint 53 ország versenyzői állnak rajthoz. Az esemény a szurkolók számára ingyenesen látogatható, a www.szeged2023.hu oldalon minden az eseménnyel kapcsolatos információ elérhető.

Női kajakosaink számára csak a szegedi világkupa után lesz az első válogató Szolnokon, május 20-21-én. Izgalmas versenyekre számítunk, hiszen ebben a szakágban mindig sűrű és erős a mezőny. Nem lesz ez most sem másképp, hiszen a már tavaly is bizonyító fiatalok mellett két tokiói olimpiai bajnok, Csipes Tamara és Hadvina-Bodonyi Dóra is egy év kihagyás után visszatér. 

No, de térjünk vissza a szegedi eseményekre. Azt még ugyan nem tudni, milyen kerettel vág neki majd a jövő heti világkupának a magyar válogatott, ám az nagyjából előre látható, hogy lesz az MVM Szegedi Vízisport Egyesületből versenyző a keretben. Az előző évek eredményei alapján ilyen például Nádas Bence, Kuli István és Nagy Bianka: a két férfi kajakos könnyen lehet, hogy egy négyesben együtt is indul, míg a szegedi kenus hölgy, Kása Péter tanítványa minden bizonnyal a tavaly oly sok sikert közösen elért társsal, a tiszaújvárosi Bragato Giadával párosban lesz érdekelt.

Rajtuk kívül a válogató alapján a csapatba kerülhetnek többen is, így Balogh Gergely, Birkás Balázs, Ozsgyáni Bence, Molnár Csanád, illetve a tájékoztató alapján Biben Karina is.

A mostani válogató hétvégén a parasportolók nem kapnak szerepet, míg a világkupacsapatban könnyen helyet kaphat Varga Katalin, Suba Róbert, sőt akár még Boldizsár Dalma is. 

Ez a hónap egyébként is igen sűrű lesz, hiszen május 26–28. között a lengyelországi Poznanban újabb, ezúttal csak gyorsasági világkupa lesz.

 

Címkék#Kajak-kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában