Atlétika

2023.07.05. 15:52

Márton Anita több szegedi érmet remél a budapesti ob-ról

Sikeres hétvégében bízhatnak a Szegedi VSE atlétái, akik közül népes kontingens lesz ott a budapesti országos bajnokságon, míg Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona olimpiai kvalifikációs világbajnokságon vesz részt Párizsban.

Becsei Dávid

Márton Anita 18 méter fölött szeretne teljesíteni a súlylökők országos bajnokságán.

Fotó: Für Henrik/MW

Gőzerővel dübörög a nyár beköszöntével a nyitott pályás atlétikaszezon. Ezen a hétvégén rendezik a 128. Atlétikai Magyar Bajnokságot, először a világbajnokság helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban. Érdemes az előttünk álló napokban Párizsra is figyelni, ahol paraatlétika-világbajnokságot rendeznek. Innen az első négy helyezettek kvalifikálnak a 2024-es paralimpiára. 

– Különleges lesz ez az országos bajnokság, hiszen először megyek majd be az impozáns, új stadionba. Eddig akárhányszor bejárást szerveztek, sosem voltam itthon. Nagyon várom már, hogy lássam végre élőben is a létesítményt, illetve kipróbáljam a dobókört a vb előtt – jegyezte meg lapunknak Márton Anita, a Békéscsabai AC súlylökője, valamint az SZVSE atlétika szakosztályának a vezetője. 

Mozgalmas időszakot él meg Márton Anita. A krakkói Európa Játékokat megnyerte egy 17,74 méteres lökéssel, míg a stockholmi Gyémánt Liga-fordulóban 16,58-cal nyolcadikként végzett.

– Ami a célkitűzésemet illeti az ob-ra, az éremszerzés és a végső győzelem a célom. A svédországi versenyem nem sikerült jól, tizennégy Celsius-fokban és szakadó esőben nem éppen ideális körülmények között löktem. Budapesten a tizennyolc métert meg szeretném haladni, ha pedig az edzéseredményeimet nézem, akkor 18,50 körül akarok zárni. A formaidőzítésem csúcsát viszont a hazai rendezésű világbajnokságra tervezem – magyarázta. 

Az SZVSE sportolói közül mindenképpen a döntőbe várhatjuk a futó Kovács Árpádot, aki jó előjelekkel érkezik az ob-ra és az éremszerzés sem elképzelhetetlen számára. Mivel a világbajnoki 4x200 méteres váltó kerete sem végleges még, egy minél jobb hétvégi teljesítménnyel nagyobb esélye nyílna bekerülni a váltóba. Súlylökésben Veiland Violetta és Beregszászi Renáta is dobogóesélyes Budapesten, utóbbi ráadásul itt tart főpróbát a jövő heti U23-as Európa-bajnokságra. 

Paravilágbajnokságra utazott Párizsba szerdán Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona, akiknek a legfontosabb, hogy az első négy, kvalifikációt érő helyen érjenek be a célba. Márton Anita viszont úgy fogalmazott, a lányok eltökélt célja, hogy minél fényesebb éremmel térjenek haza Franciaországból. Élete első vb-jén vesz részt a mindössze 20 éves Takács Adél. A Szegedi RSC távolugrója a T20-as kategóriában jeleskedhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában