Nagy lehetőséget kapott

2023.08.29. 16:55

Kovács Kristóf sportolói ösztöndíjjal az amerikai Princetonon tanulhat és vízilabdázhat

Az Egyesült Államok nyolcadik legjobb férfi vízilabdacsapatával rendelkező Princeton egyetemen kezdte meg a tanulmányait Kovács Kristóf, a Metalcom Szentes és a Szegedi VE korábbi kapusa. Egyelőre sűrűek a napjai, de élvezi a pörgős életvitelt, ugyanakkor a honvágy még néha elkapja.

Becsei Dávid

Kovács Kristóf a vízilabda mellett tanulmányaira is rengeteg időt fordíthat majd.

Fotó: Karnok Csaba

Gyermekkori álma vált valóra azzal a hódmezővásárhelyi Kovács Kristófnak, hogy a 2023–2024-es tanévtől felvételt nyert az Egyesült Államok egyik legjobb egyetemére, a Princetonra. Véglegesen két és fél éve fogalmazódott meg benne a sportolói ösztöndíj, miután pedig elindult ebbe az irányba, hamar egy konkrét érdeklődőbe botlott.

– Több egyetemmel is felvettem a kapcsolatot, ami azt jelenti, hogy elküldtem nekik a sport- és tanulmányi eredményeimet. A Princeton rögtön nagyon érdeklődőnek bizonyult, bekérték a bizonyítványaimat, hogy meggyőződjenek róla, tényleg jól tanulok. Ezt követően kezdődött el az a procedúra, amelynek elengedhetetlen eleme volt a nyelvvizsga megszerzése – kezdte el érdeklődésünkre Kristóf, aki immár negyedik hete él az amerikai egyetem egyik kollégiumában harmadmagával.

Miután leérettségizett, egy évet kihagyott, ez alatt sikeres nyelvvizsgát tett angolból, valamint közben a Zue.hu Szegedi VE OB I.-es férfi vízilabdacsapatában védett hétről hétre. Az USA-ban is főszerepet játszik nála a vízilabda, ami pedig a tanulást illeti, nagy fába vágja a fejszéjét, vegyész- és biológiamérnöki szakon folytatja a tanulmányait.

Miután megérkezett a Princetonra, a csapattal összetartáson San Franciscóban jártak. Itt éppen a Golden Gate híd mellett áll Kovács Kristóf.
Forrás: Kovács Kristóf archívuma

– Az elmúlt időszakban heti rendszerességgel tartottam a kapcsolatot a leendő vízilabdaedzőmmel is, akinek folyamatosan küldtem a játékomról a statisztikai adatokat és a videófelvételeket. Miután eldőlt, hogy megkapom az ösztöndíjat, elköteleződtem a Princeton mellett, ami azt jelenti, hogy csak ezt az egyetemet választhattam – folytatta. 

A négyéves képzés során párhuzamosan vízilabdázik és tanul, a sport több idejét ősszel köti majd le, tavasszal a tanulásra fordíthat több energiát a tervek szerint. Ha a választott szak esetleg nem jönne be számára, az egyetem lehetővé teszi, hogy váltson.

Az egyetemi bajnokságban az ősz során hétvégente több mérkőzés is vár majd rájuk. Amennyiben a konferenciájukat megnyerik, akkor mehetnek az országos bajnokságra, amelyre előzetesen jó esélyük kínálkozik. Jelenleg az országos rangsorban a nyolcadik legjobbja a Princeton férfi vízilabdában, amivel Kristóf szerint picit alul becsülik a képességeiket eddigi tapasztalatai alapján.

Az őszi szemeszter inkább az edzésekről szól, a tavaszi a tanulásról. Reggel fél hétkor ébred, 8.30-tól 11.30-ig és 16-18 óra között medencés edzése van, de vannak napok, amikor kondival kezdenek, ilyenkor 13 órakor végez a délelőtti tréningjeivel. A tanulmányok kezdetével csökken majd az edzések száma, egyelőre viszont még maximumra tekerve az intenzitás képzeletbeli gombja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában