Helyi sport

2024.01.10. 19:28

A vasutas sztrájk miatt káosszal fenyegeti a férfi kézilabda-Eb-t

A magyar szurkolóknak is komoly gondot okoz eljutni a magyar válogatott első csoportmeccsére, Münchenbe.

Delmagyar.hu

A németországi vasutas sztrájk a magyar szurkolók dolgát is megnehezítheti.

Fotó: Karnok Csaba

Két mérkőzéssel indul szerdán a férfi kézilabda Európa-bajnokság, ahol a magyarok a csoportkörben Montenegróval, Szerbiával, az utolsó csoportmeccsen pedig Izlanddal találkoznak. A magyar válogatott szurkolóinak kijutását azonban megnehezíti a német vasutasok sztrájkja, ami hatalmas káoszt okoz a közlekedésben.

A Európa-bajnokság szervező bizottsága hónapokkal korábban hivatalos megállapodás kötött az esemény egyik fő támogatójával, a német vasúttársasággal. A rendező városok közötti több száz kilométeres távolságokat elvileg vonattal lehetett a legkönnyebben megtenni, de a kétnapos sztrájk miatt ez most lehetetlenné vált – írta meg az Origó. A sztrájk az Eb összes rendező városát érinti.

A legrosszabbkor jött

Vasutassztrájk miatt nehézségekkel indult el a szerdán kezdődő németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság, ami a Német Kézilabda Szövetség igazgatósági elnöke, Mark Schober szerint a legrosszabbkor jött – olvasható az Origón. "Nem titkolom, nem örülünk ennek a hírnek” – kommentálta a szövetség első embere a hírt, miszerint a német vasutasszakszervezet (GDL) több napos sztrájkra szólította fel a dolgozókat az állami Deutsche Bahn (DB) vasúttársasággal kialakult bérvitában. A sztrájk komoly kihívás elé állította a szervezőket, és ennek hatásait már érzik a kontinensviadalra látogató szurkolók is.

Különleges menetrend segítheti a szurkolókat

A magyar válogatott január 12-én, Münchenben játssza első meccsét Montenegró ellen. Az Origo szurkolói körökből úgy értesült, hogy több száz magyar drukker vonattal érkezne a bajor városba, de a vasutassztrájk miatt a szerelvények közlekedése teljesen bizonytalan. Voltak olyanok, akik semmit nem bíznak a véletlenre és vonat helyett autóval, vagy repülőgéppel vágtak neki az útnak. Különleges menetrend lesz. „A csapatok, a vendégek és a tisztségviselők ennek a különleges menetrendnek a segítségével közlekednek” – árulta el Mark Schober, a Német Kézilabda Szövetség igazgatósági elnöke. A sportvezető arra kérte a szurkolókat, hogy lehetőség szerint használjanak más közlekedési lehetőségeket, esetleg telekocsit is. Schober szerint a szerelvények 20-25 százaléka közlekedhet, ezért a szurkolók is átválthattak az úgynevezett „különleges menetrendre".

A német válogatott egyébként szerdán este a düsseldorfi futballstadionban, 53 ezer néző előtt, kezdi meg az Európa-bajnokságot Svájc ellen. Ennyi ember előtt még soha nem rendeztek kézilabdameccset - ez tehát világrekord. Kérdés, hogy a sztrájk miatt a több tízezer ember hogyan fog tudni eljutni a mérkőzések helyszíneire.

A magyar válogatott, melynek célja a tíz közé kerülés, a csoportkörben Münchenben lép pályára: a magyarok pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak. Mindhárom meccs 20.30-kor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában