Egyetemek és diákok is versenyeznek majd a kontinens-bajnokságon

2024.04.16. 07:10

Európa elitje Szegeden evez

Alig több mint egy hét, és elkezdődik a szegedi Maty-éren az evezős Európa-bajnokság. Maga az esemény nem csak a versenysportról szól, sok-sok kiegészítő rendezvényt is magába foglal.

Mádi József

A szegedi Maty-ér megint nívós eseménynek ad otthont.

Fotó: Karnok Csaba

Magyarország április 25–28. között evezős Európa-bajnokságot és kontinentális olimpiai és paralimpiai kvalifikációs versenyt rendez Szegeden. Az esemény a sportág számára történelmi jelentőségű, mivel kontinentális viadal 53 éve, kvalifikációs verseny pedig még soha nem volt Magyarországon.

A párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb evezős eseményre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik, és száll harcba az Európa-bajnoki címért, valamint a kontinentális kvalifikációs regatta során megszerezhető kvótákért a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékokra.

A viadal első két napján, jövő csütörtökön és pénteken 8.30-kor indulnak a futamok, utóbbi napon 14 órától pedig már A és B döntőket is rendeznek a reményfutamok, a közép- és elődöntők mellett. Szombaton és vasárnap csak a finálék játsszák a szerepet az Eb-n, a hétvégi napokon szintén 8.30-kor indul az élet a Maty-éren.

Az Európa-bajnokság társrendezvényeként szombat 12.45-től lesz idén először a Gránit Bank egyetemek regattája, amelyen a hazai egyetemek csapatai (Óbudai Egyetem , Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem) mérkőznek meg egymással 500 méteren.

Az ergométeres diákolimpiát az evezős Európa-bajnokság és európai olimpiai és paralimpiai kvalifikációs verseny helyszínén és ideje alatt, annak társrendezvényeként bonyolítják le pénteken az Eb pályája mellett felállított szurkolói sátorban.

A verseny teljes ideje alatt változatos programok várják a látogatókat a két részből álló szurkolói zónában: lesz szurkolói sátor és kiállítói falu evezéssel kapcsolatos standokkal és gasztronómiai szolgáltatókkal.

A Sportoló Nemzet programmal együttműködve a szurkolói sátorban az evezős ergométerezést lehet majd kipróbálni, a bátrabbak pedig napi ranglista versenyeken indulhatnak, illetve ugyanitt kivetítőkön követhetik a futamokat.

Az evezős történeti kiállításon többek között az ország legidősebb hajóját tekinthetik meg az érdeklődők. A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják a szervezők, valamint üzenőfal, fotófal és kvíz állomás színesítik a szurkolói programot.

A jegyértékesítés már megkezdődött a szeged2024rowing.hu oldalon.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában