Kezdődik a szeged Maty-éren az evezős olimpiai kvalifikációs regatta és Eb

2024.04.24. 19:32

Mindenki Párizsra tekint

Hivatalos megnyitóval kezdődött el a szegedi Maty-éren az evezős európai kvalifikációs regatta, egyben Európa-bajnokság, amelyen 37 nemzet sportolói vesznek részt.

Mádi József

A megnyitó közben is volt, aki edzett.

Fotó: Török János

Miközben a csapatok vagy az egyéni versenyzők a vízen edzettek, az utolsó mozdulatokat tökéletesítették, addig a tribünön gyülekezett a közönség, amely láthatta, amint az országok zászlói értő kezek segítségével sorban érkeznek a dobogó mögé. Öltönyös férfiak készülődtek a beszédhez, kamerák és mikrofonok élesedtek.

Minden pontosan úgy történt, mint az elmúlt évtizedekben – csak most nem kajak-kenus, hanem evezős verseny megnyitójára állt össze ez az összkép.

Európai olimpiai kvalifikációs regatta, egyben Európa-bajnokság kezdődik csütörtökön a Szeged melletti Maty-éren, amelyre nagyon régen volt példa: kontinensviadal 54 éve volt hazánkban, kvalifikációs versenynek pedig még soha nem adott otthont Magyarország.  

– A nemzetközi olimpiai mozgalom egyik legfontosabb küldetése, hogy a sportoló az első. És amikor Magyarország bármikor is eseményt rendez, ezt tartja szem előtt. A legfontosabb számunkra, hogy a sportolók, akik sokat edzenek, készülnek azért, hogy a megfelelő teljesítményt leadják, azt olyan körülmények között tegyék meg, amelyben csak a teljesítményükre kell figyelni. Tudom, hogy Szeged fantasztikus város, amely nagyon szereti a sportot, és rendre megtelnek a létesítmények. Higgyék el, a következő napokban is jó hangulat lesz itt, a Maty-éren, és a szurkolók megteremtik azt a legendás atmoszférát, amely nem csak a magyaroknak, hanem mindenkinek szól majd. A főszereplőknek jó szerencsét kívánok, hiszen mindenki Párizsra tekint – nyilatkozta Schmidt Gábor, a sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

– Büszkeség, hogy városunk rendezheti meg az ország eddigi legnagyobb evezős versenyét. A következő négy nap a sportág ünnepe lesz, a Maty-éri pálya a világ egyik legjobb pályája, a gyönyörű környezetben egyenlő feltételek mellett mérhetik össze tudásukat a sportolók, Mi itt Szegeden a tudásban, a tehetségben, a befektetett munkában hiszünk, és kevés olyan terület van az életben, így a sportban is kézzel fogható értékekké válnak. Mindenki érezze magát otthon a Maty-éren és városunkban – mondta Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere.

A verseny csütörtök 8.30-kor az olimpiai kvalifikációs előfutamokkal indul, majd nap közben lesznek Eb- és reményfutamok is egészen 17.30-ig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában