Keretet hirdetett az Európa-bajnokságra Hüttner Csaba

2024.06.10. 15:54

Hét szegedi indulhat

A magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba kihirdette a szerdától vasárnapig a Maty-éren rendezendő Európa-bajnokság keretét, amelyben az MVM Szegedi VE-ből négyen szerepelnek, ezen kívül még három parasportoló is startolhat.

Mádi József

Nagy Bianka (balról) és Kiss Ágnes már biztos olimpiai indulóként vehet részt a szegedi Európa-bajnokságon.

Fotó: Karnok Csaba

Hüttner Csaba szövetségi kapitány jelöltjeit a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége elfogadta, ahogy a paraszakágban is zöld utat kapott Hajdu Botond csapata, bár az utóbbi versenyzőknek nem csak az Eb-érmek jelenthetik a kihívást, hanem az esemény önmagában a második válogatójuk is lesz.

Gyorsasági szakágban 32, para kajak-kenuban 9, SUP szakágban pedig 7 versenyzővel vág tehát neki a június 12–16. közötti szegedi Európa-bajnokságnak a magyar válogatott. A kontinensviadal az utolsó nemzetközi megmérettetés lesz az augusztusi párizsi olimpia előtt. Ebből a szemszögből nézve a csapatot férfi kajak egyes ezer méteren a válogatót simán megnyerő és idén eddig bombaformát mutató algyői Kopasz Bálint indulhat. K2 500 méteren a szegedi Nádas Bence és Tótka Sándor (UTE) párosa bizonyíthat, akik a négyesben Csizmadia Kolossal és Kuli Istvánnal – utóbbi szegedi – kiegészülve is rajthoz állnak. 

Női kajakban Csipes Tamara triplázik Szegeden. A kétszeres olimpiai bajnok az elmúlt héten fantasztikus formában versenyzett, amelynek köszönhetően ötszáz méter egyesben, párosban Gazsó Dorkával, négyesben pedig szintén Gazsó mellett Fojt Sárával és Pupp Noémivel indul. Utóbbi két lány egyébként a nem olimpiai ezer párosban is indul, de mellettük Lucz Annát is két számban láthatjuk majd (K1 és K2 200 méter).

Kenuban Adolf Balázsnak szurkolhatunk majd a legtöbbször a Maty-éren. A négyszeres világbajnok két olimpiai számban, ezer egyesben, valamint Hajdu Jonatánnal ötszáz párosban is rajthoz áll, de ott lesz az ötezer egyesek versenyében is. A válogatón szintén remek teljesítményt nyújtó Fejes Dániel ötszáz egyesben, illetve Kollár Kristóffal ezer párosban bizonyíthat.

Női C1 200 méteren az első válogatót megnyerő, majd a kvótát is megszerző Takács Kincsőnek szoríthatunk. Ötszáz párosban, valamint a nem olimpiai kétszáz páros számban is a második válogató és a szétlövés győztes szegedi egysége, a Kiss Ágnes, Nagy Bianka kettes indul.

A para szakágban a szegediek közül Suba Róbert VL2 200 méteren címvédőként várja a versenyt, illetve indul még KL1 200 méteren, női KL2-es sérültségi kategóriában Varga Katalin is címvédőként, valamint újdonsült vb-ezüstérmesként száll vízre, míg Boldizsár Dalma KL2 és VL2 200 méteren startolhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában