Mi lesz veled, Kása-erdő?

A Vásárhely tüdejének számító Kása-erdőben időnként irtják a kullancsot, és összeszedik a szemetet, sokak szerint azonban ennél több kellene. A Kertváros és Új-Kishomok mellett fekvő védett területen egykor úttörő- és ifjúsági tábor is volt, most sportolók, kirándulók használják.

Imre Péter

A Vásárhely tüdejének számító Kása-erdőben időnként irtják a kullancsot, és összeszedik a szemetet, sokak szerint azonban ennél több kellene. A Kertváros és Új-Kishomok mellett fekvő védett területen egykor úttörő- és ifjúsági tábor is volt, most sportolók, kirándulók használják. Ugyanakkor a BMX-esek ugratót építettek benne, és motorosok is felbukkannak a gyalogösvényeken.

A Kása telepített, alacsony fekvésű erdő, mely Vásárhely tüdejének nevezhető. Védett terület, és ez behatárolja a vele kapcsolatos terveket, elképzeléseket. Folyamatos a takarítása, a közelmúltban volt kullancsirtás, többen mégis gazdátlannak érzik.

– A futóösvényeket általában a tájfutókkal együtt mi gondozzuk, tisztogatjuk, mert mi is járunk oda edzeni – árulta el Kisházi László, a Honvéd Bercsényi SE atlétikai szakosztályának edzője. – Nincs szabályozva, hogy kik használhatják, a motorosok és a lovasok balesetveszélyt jelentenek a sétálókra, a kocogókra, és rongálják az ösvényeket. Ugyanakkor vannak a területen széles nyiladékok, melyek tereplovaglásra is alkalmassá tehetők. Egyébként az erdő nincs olyan rossz állapotban, mint a közhiedelem tartja, bár a környékbeliek nem szívesen engedik oda gyerekeiket, gondozatlannak látszik.

Kisházi azt is megemlítette, hogy időnként illegális, erdészeti felügyelet nélküli fakitermelést is tapasztalnak, valamint a BMX-esek is „birtokba vették" a volt úttörőtábor egy részét, ugratókat építve maguknak. Összességében nincs kihasználva – vélekedett –, jobban, parkerdőként is lehetne hasznosítani, például szabadidősportos centrumot létrehozva.

– Az nem felel meg a valóságnak, hogy nincs gazdája a Kása-erdőnek – mondta Ékes József, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda városüzemeltetési csoportjának vezetője. – Az erdészek és a tájékozódási futók is rendszeresen gondozzák, illetve megállapodás született arról, hogy a lovasok is használhatják és így ők is bekapcsolódnak a karbantartási munkába. A motorosokat viszont ki akarjuk tiltani, tönkreteszik az ösvényeket, balesetveszélyesek, zajosak. Szeretnénk kialakítani egy tanösvényt, melynek a tervei a hónap végére készülnek el. Ez főként azt szolgálná, hogy az erdőt a maga természetes szépségében mutathassuk be.

Egykoron a Kása-erdő területén úttörő-, majd ifjúsági tábor működött, és a helyi cégek is szívesen tartottak ott összejöveteleket, bulikat. Mára a töredezett betonalap maradt mementóként. Pedig valószínűleg a jelenben is lehetne jobban, hatékonyabban hasznosítani. Erről Csáki Imre városi főmérnököt kérdeztük:

– Több ötlet is felmerült, de beruházás nincs folyamatban, pillanatnyilag erdőművelés alatt áll, és az önkormányzathoz tartozik. Olyan tipp is volt, hogy parkerdőként – minimális beavatkozásra lenne szükség – sétálóutak, pályák kialakításával sport-, illetve rekreációs központ működhetne; de felvetődött a strandfejlesztéshez kapcsolódva kemping létesítése, és egy ökumenikus templom építése is. Nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb kezdeni kell valamit a területtel. Elképzelhetőnek tartom, hogy összegyűjtsük a civil kezdeményezéseket, és azt preferálnánk, amelyik a legnagyobb támogatottságot élvezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!