Erősebb és olcsóbb lesz az új közvilágítás

Hódmezővásárhely - Rövidesen lecserélik a körülbelül hat és fél ezer, a város közvilágítását biztosító sárga fényt adó nátriumgőz égőket LED-es világítótestekre.

Munkatársunktól

Az összesen 750 millió forintba kerülő csere, amelyre 374 millió forintos uniós támogatást nyert a város, már ebben az esztendőben 25–30 százalékos megtakarítást jelent majd a jelenleg évi 250 millió forintos villanyszámlából. A LED-es közvilágítás próbaüzeme már sikeresen lezajlott. A Szőnyi utcán kicserélt néhány lámpatest jól bírta az időjárás viszontagságait még a téli időszakban is, miközben fehér fényük jóval erőssebnek bizonyult, mint a nátriumgőz égőké. Ez utóbbiak a 90-es évek óta üzemelnek, akkor váltották le szintén energiatakarékossági okokból az úgynevezett német szénsegély segítségével a korábbi, kékes színű higanygőz égőket.

Az új lámpatestek felszerelése előtt próbaszerelést is végeztek az Alföldi Galéria, valamint az Emlékpont közelében. A közvilágítás megújítása a számítások szerint hét év alatt térül meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!