Újra őrölhet a szélmalom

Hódmezővásárhely - Újra őrölhet a Vásárhely határában, az Erzsébeti úton lévő Papi-féle szélmalom.

Imre Péter

A műemléki helyreállítás után, 2009-ben többek között a nagymedve- és fargerenda kicserélésével, a tetőszerkezet megemelésével, az erőátvitelei rendszer megerősítésével, a négytagú szélkerék felújításával 4,5 millió forintból újra működőképessé vált – az országban elsőként – az 1856-ban épült és 1942-ig dolgozó „lisztgyár". Ezzel a felújítás nem fejeződött be, a közelmúltban – 2 hónapon át – a molnárházat és a kiszolgáló-épületeket hozták rendbe [namelink name="Rakonczai Tibor"] irányításával, közmunkások közreműködésével, hagyományos saras-tapasztásos technikával.

A tervek között szerepel, hogy a teljesen megújult Papi-féle szélmalom turistalátványosság, igazi attrakció lesz, ami várhatóan 2012 tavaszától valósulhat meg – közölte [namelink name="ifj. Elek András"], a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtósa. Tematikus rendezvényeket szeretnének odavinni, ezek keretében hagyományos módon – szélmalommal – őrölnének a búzából lisztet és sütnének abból kenyeret, péksüteményt a még létesítendő kemencében.

A Papi-féle szélmalom Vásárhely határában. Turisztikai látványosságnak sem utolsó. Fotó: DM/DV

A Papi-féle szélmalom Vásárhely határában. Turisztikai látványosságnak sem utolsó.
Fotó: DM/DV

– A malomhoz tartozó tanyát korhű bútorokkal akarjuk berendezni, úgy, ahogy egykor az ott dolgozó molnár és családja élhetett. Ezt kiállításként látogathatnák az érdeklődők – mondta [namelink name="Benkő Zsolt"] települési képviselő, aki szorgalmazta a molnárház felújítását, majd még hozzátette: szeretnék, ha egy közelben lakó ellátná a gondnoki teendőket. Turisztikai célra igyekszik anyagi forrást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!