Fogyatékosokat hagytak cserben

Hódmezővásárhely - Április 30-án megszűnt Vásárhelyen a Liliom Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, mert a fenntartó szigetszentmiklósi cég csődöt jelentett. 32 gondozott került vissza a családjához, akik azonban valószínűleg nem tudnak a kívánt szinten foglalkozni velük. <br>

Munkatársunktól

A vásárhelyi Liliom Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye április 30-án bezárta kapuit. Az ok: a működtetést 3 évvel ezelőtt elvállaló kft. ellen csődeljárás indult.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szociális és gyámhivatala arról tájékoztatta a vásárhelyi önkormányzatot: bejelentés érkezett hozzájuk, amely szerint a városban működő Liliom Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének telephelyéről a fenntartó, a szigetszentmiklósi Feruna Nonprofit Kft. kipakolta a berendezési tárgyakat, az intézményt bezárta, és az ellátottak az otthonukban tartózkodnak – mondta el lapunknak [namelink name="Göbl Vilmos"], az önkormányzat sajtóreferense.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A kormányhivatal májusban hivatalból közigazgatási hatósági eljárást indított, azonnali helyszíni ellenőrzéssel, amelynek során a szakemberek megállapították: a fenntartó cég az intézmény működtetésével felhagyott, szociális szolgáltatást nem nyújt, az ellátottakról nem gondoskodott megfelelően, a működési engedély módosítására, visszavonására irányuló kérelmet nem nyújtott be határidőre, továbbá az intézmény megszüntetésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségének sem tett eleget az üzemeltetést engedélyező elsőfokú hatósághoz. A kormányhivatal vizsgálatában megállapította: a jogsértésekkel az ellátotti jogok is súlyosan sérültek, a hatóság ezért bírság kiszabásáról, valamint a Liliom engedélyének visszavonásáról döntött.

A 32 vásárhelyi gondozott így, ha nem is az utcára került, vissza a családokhoz, ahol jósolhatóan nem tudják úgy gondjukat viselni, mint a szakemberek. Az intézetben napközben társaságuk volt – ezzel az is megszűnt. Az intézmény szakmai vezetője, [namelink name="Gyürki Klára"] és a szülők nem akartak a sajtóhoz fordulni, de a kérdés megmaradt: mi lesz a 32 gondozottal?

Megkerestük a vásárhelyi Kapcsolat Központot, tudnak-e segíteni a 32 bajba jutott fogyatékkal élőnek? [namelink name="Bálint Gabriella"], a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás (HTKT) Kapcsolat Központ főigazgatója a jobb érthetőségért a hátteret is felvázolta: – A Kapcsolat Központ szerkezetátalakításakor az új struktúrában a fogyatékkal élők nappali intézete más telephelyen működött volna. Hasonló, közepesen értelmi fogyatékosokról gondoskodó intézetünk, a Szivárvány már létezett, lett volna az épületben egy önálló bejáratú folyosó, az ezzel kapcsolatos integrációról megkérdeztük a szülőket. Akkor egyetértettek vele, majd megváltoztatva véleményüket új fenntartót kerestek és találtak, amely 2010-től idén április 30-áig üzemeltette a Liliomot. Akkor sem akart nekik senki rosszat, nem tehetünk arról, hogy a bizonytalant választották. Állítom, ha maradnak a Kapcsolat Központban, a mai napig működik az intézmény.

A főigazgató még közölte: a város lehetőségeihez mérten minden segítséget megad a nehéz helyzetbe került fogyatékosoknak. A Csodaház Foglalkoztató Napköziben jelenleg 5 szabad hely van, ahová akár azonnali felvételt biztosíthatnak a kérelmezőnek. Eddig egy család kereste meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!